cropped-laatste.png
Plant in de herfst, geniet in de lente

Het najaar is een perfecte tijd om nieuwe bomen, struiken en vaste planten in de grond te zetten. Wij leggen je precies uit waarom en geven je ook nog wat handige planttips.

Ideaal groeiseizoen

Nieuwe, winterharde heesters, rozen en bomen plant je het beste als de bladeren van de takken zijn gevallen en de grond nog niet winterkoud is. De planten hebben zich al ontwikkeld en hoeven nu geen energie te steken in nieuwe scheuten. Ze kunnen nog goed aanslaan en energie oppotten in wortels en takken.

 

Goed geworteld

Hoewel het in het najaar al best guur kan zijn, is de bodem nog lekker warm, en dankzij herfstbuien is de grond ook goed vochtig. Hierdoor kunnen de winterharde planten alvast goed aarden en de wortels zich al ontwikkelen. Struiken, bomen en vaste planten leggen zo een stevig fundament en hebben een voorsprong op andere planten.

 

Combineer met voorjaarsbollen

Plant je in de herfst bloembollen om in het voorjaar je tuin op te fleuren? Dat is dan gelijk een prima aanleiding om ook wat vaste planten in je tuin te zetten. Zo ben je in het najaar al helemaal klaar voor de lente. Geef vaste planten die je in een pot koopt al in het begin van de herfst hun nieuwe plek. Meerjarige planten met kluit kunnen juist nog wat later in de grond, en els en beuk pas na eind november.

 

Lekker veel regen

Meestal regent het in de herfst regelmatig en dat vinden je net aangeplante bomen, struiken en vaste planten alleen maar fijn. In de ochtend ligt er bovendien vaker dauw. Kortom: je hoeft niet of nauwelijks water te geven aan de nieuwe tuinbewoners. Dat scheelt jou heel wat werk en je bespaart nog op leidingwater ook.

 

Minder ziektegevaar

In de late herfst heeft de jonge aanplant vaak minder kans op verschillende ziektes en plagen. Zo houdt spint volstrekt niet van regen en gaan vrouwelijke spintmijten op winterstand als de temperatuur onder de 12°C komt. 

 

Voorjaarsgeluk

Al in het vroege voorjaar kun je genieten van de knoppen en steeltjes die tevoorschijn komen aan de planten die je een paar maanden daarvoor zelf een plekje gaf! Ze hebben een gezonde groeivoorsprong op planten die pas in het voorjaar in de grond gaan, en kunnen daardoor groter worden en mooier bloeien. Bovendien heb jij meer tijd om ervan te genieten, want het zware werk zit er al op!

 

 

Advies van de specialist!

Je kunt voorjaarsbollen tot december en voor de eerste vorst planten.