cropped-laatste.png
Inhoud

Familie van de pepers

Een speciale selectie om uit te kiezen

De verzorging

Varia

Tip

Peperomia

Peperomia’s komen in alle tropische en subtropische streken van de wereld voor, maar het overgrote deel stamt uit Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika. Peperomia’s hebben geen aparte, eigen, Nederlandse naam. Het zijn dus gewoon (op z’n Hollands) peperomia’s.

Leuke kleine plantjes

Het zijn allemaal leuke en kleine planten. Meestal worden ze niet hoger dan 30cm. Ze hebben soms dikke en stevige stengels en vlezige bladeren. Sommige hebben zelfs glasachtige doorzichtige delen, die worden ook wel ‘raampjes’ genoemd. Ze komen in allerlei verschillende kleuren en vormen.

 

Makkelijk te verzorgen

Al deze planten groeien binnenshuis makkelijk en vragen weinig zorg. Je kunt de planten in hun sierpotten direct op een lichte plek zetten, maar liever niet in fel zonlicht. Geef ze matig water. Zodra de potgrond droog aanvoelt geef je water. Deze planten verdragen de droogte erg goed, maar wel tijdelijk! Als het te lang duurt voordat ze water krijgen kunnen ze hun blad verliezen. Geef ze eens per maand wat vloeibare plantenvoeding tijdens het water geven.

Mocht je je peperomia’s willen overpotten, doe dat dan liefst in het voorjaar (als de groei weer begint). Herplant ze in gewone, iets zandige, goed doorlatende potgrond. Peperomia’s vinden het niet erg als ze een beetje nauw in hun pot komen te staan doordat de wortels verder uitgroeien. Dus je hoeft ze niet zo snel te verpotten.

 

Varia

  • Peperomia is een geschikte instapplant voor mensen met niet al te groene vingers.
  • Heel mooi: de diverse tinten groen van verschillende Peperomia bij elkaar zetten.
  • Peperomia wordt in Brazilië gezien als een geluksbrenger. Het is daar een hart-onder-de-riem-cadeautje dat zegt: ‘Het komt allemaal goed’. 
  • De woonplant heeft een reeks illustere bijnamen, zoals zwanenkroos, dwergpeper, krokodillentranen of rattenstaartje. 
  • De naam is afgeleid uit het Grieks: ‘peperi’ betekent ‘peper’ en ‘homoios’ staat voor ‘gelijkend’. 

Advies van de specialist!

Peperomia’s zijn tropische planten. Ze verdragen geen lagere temperaturen dan ca. 13 °C. Een gewone temperatuur in huis is prima. Als het erg warm en droog is in de kamer, is zo nu en dan even besproeien prima.