cropped-laatste.png
Dendrobium: originele soort

Dendrobium

De vele bloemen van deze trendy Dendrobium maken deze orchideesoort een onweerstaanbare plant. Haal deze beauty in huis en geniet telkens opnieuw wekenlang van haar schoonheid.

Enorme familie

Dendrobium is onderdeel van de orchideeënfamilie en bestaat zelf uit ongeveer 1200 soorten. Ze komen voor in grote delen van Azië en Australië en de omringende landen. Hier leven de meeste soorten met lange stengels als epifyten op rotsen of hoog in de bomen. Als kamerplant valt Dendrobium vooral op door de veelheid van grote, fel gekleurde en soms lekker geurende bloemen die mooi boven elkaar aan een stevige, kaarsrechte stam groeien. De plant bloeit makkelijk zes tot acht weken lang.

 

 

Volop keuze!

Tussen de lichtgroene, wat leerachtige bladeren van de Dendrobium schitteren haar vele bloementrosjes met typische open orchideevormen. Ze groeien uit de oksels van de bladeren in allerlei kleuren en combinaties: van wit en geel tot oranje, rood en paars. De compactum-soorten hebben vaak meerdere volgroeide scheuten met kleinere bloemen, zoals de bekende Dendrobium nobile. De phalaenopsis-hybriden hebben maar één of twee takken, waar veel grotere bloemen aan hangen. Vooral de Sa-Nook serie is bekend. Daarnaast zijn er ook nog enkele natuurlijk ogende, botanische soorten. Volop keuze dus!

 

 

Telkens genieten

De verzorging van Dendrobium is lekker makkelijk. De plant wil namelijk zo min mogelijk gestoord worden. Let wel hierop:

  • Zet deze orchidee op een lekker lichte plek, maar tussen april en oktober beter niet in direct zonlicht.
  • Plaats de plant niet in de buurt van openstaande deuren of ramen.
  • Een keer per week water is voldoende. Geef vooral niet teveel.
  • Tijdens warme periodes houdt de plant er van als je haar regelmatig met water besproeit.
  • Verpotten doe je maar eens in de drie tot vijf jaar. Gebruik speciale potgrond voor orchideeën of schors.

Schoonheidsslaapje

Een uitgebloeide Dendrobium heeft een rustperiode nodig van 6 tot 8 weken. Je verwent de plant dan met een droog en koel plekje waar de temperatuur onder de 15°C blijft. Zo stimuleer je deze orchidee om weer knoppen aan te maken. Zijn die zichtbaar? Dan kan zij opnieuw gaan stralen in het licht!

Advies van de specialist!

Zet deze orchidee ver weg van de fruitschaal! Deze plant kan slecht tegen ethyleen uit groente en fruit.