cropped-laatste.png
Najaarszorg voor kamerplanten

Het is handig om al je kamerplanten goed te kennen, want ook in de wintermaanden verschilt de zorg per soort. Lees hier de beste najaarstips voor jouw kamerplanten.

Welverdiende rust

In de winter schijnt er relatief weinig zonlicht op je kamerplanten. Daarom neemt veel huiselijk groen dan een rustperiode, waardoor verzorging minder intensief nodig is. Voeding hoef je nu zeker niet te geven en ook verpotten is geen goed plan. Je planten hebben bovendien veel minder water nodig dan tijdens de warme zomermaanden. Alleen als de grond onder het oppervlak echt droog aanvoelt, kun je een slokje water geven.

 

Droge lucht

Als de verwarming aan gaat, daalt de luchtvochtigheid in huis. Vooral planten met dunne en grote bladeren, zoals de ritselplant (Calathea) en olifantsoor (Alocasia) kunnen niet goed tegen warme, droge lucht. Zet ze daarom in de herfst en winter wat verder van de verwarming. Stevige planten, zoals vetplanten en cactussen, kunnen de warme lucht veel beter aan.

 

Lekkere sproeibeurt

Je zorgt goed voor je planten in de winter als je de luchtvochtigheid in huis wat verhoogt. Dat kan al heel simpel door af en toe te ventileren en een schaaltje vers water naast de verwarming te zetten. Je kunt ook een automatische luchtbevochtiger aanschaffen of je planten regelmatig een frisse sproeibeurt geven. Alleen begonia’s, planten met fijne haartjes op de bladeren en cactussen en vetplantjes doe je geen plezier met water uit de plantenspuit.

 

Lichtliefhebbers

Kamerplanten met een hoge lichtbehoefte, zoals vrouwentong (Sansevieria) en paradijsvogelplant (Strelitzia nicolai) zet je in de herfst het beste lekker dicht bij het raam. Planten die wat minder licht ook prima vinden, zoals varens, zet je dan wat verder weg.

 

Koude kamer

Heb je in de winter overdag niet in iedere kamer de verwarming aan, en wil je daar toch genieten van planten? Denk dan aan soorten die ook goed tegen wat kou kunnen, zoals vrouwentongen (Sansevieria), palmlelie (Yucca), vetplanten en cactussen.

 

Geen rust gegund

Niet alle planten nemen in de winter een rustperiode. Bloeiende kamerplanten zoals flamingoplant (Anthurium) en orchidee (Phalaenopsis) schitteren gewoon door. Als je ze wel water en verzorging geeft, krijg je er prachtige bloemen in prachtige kleuren voor terug!

Advies van de specialist!

Tijdens de wintermaanden hebben de bladeren van je planten heel wat stof kunnen verzamelen. Wrijf met een zachte, vochtige doek voorzichtig over de bladeren.