cropped-laatste.png
Inhoud

Kleuren en vormen

Symboliek

Herkomst

Verzorgingstips

Gatenplant

Monstera deliciosa

Met zijn grote, ronde bladeren maakt deze plant een statement in je huis. Zeker als hij luchtwortels heeft. De gaten geven het een extra impuls. Hij is niet voor niets een bron van inspiratie in de mode- en kunstwereld. Daarnaast is deze flinke jongen perfect als decoratieve ‘roomdivider’ en levende luchtzuiveringsinstallatie, voor diegenen die wat frisse lucht en privacy kunnen gebruiken. Heb je geen groene vingers? Dan is de Monstera je nieuwe beste vriend!

Met de Monstera deliciosa haal je een prachtige, decoratieve en ook nog eens luchtzuiverende plant in huis. De imponerende bladeren kunnen wel 30 tot soms 60 cm lang worden. In het begin zijn deze nog hartvormig. De gaten ontstaan pas als de bladeren verder uitgroeien. Deze zijn een erfenis uit het oerwoud, waar de Monstera in het wild groeit. Ze zorgen ervoor dat de bladeren beter zonlicht op kunnen vangen en het water makkelijk naar beneden drupt.

 

Kleuren en vormen
Grote, groene bladeren met gaten… het kan niet missen. Toch heb je verschillende soorten. Zo is er naast de groene bijvoorbeeld ook een witbonte variant en een klimplant met kleinere bladeren met grote gaten. De bladeren van een jonge plant zijn hartvormig. Met voldoende licht en vocht groeien de bladeren en ontstaan diepe insnijdingen. Volwassen bladeren kunnen een doorsnee van wel een meter hebben.

 

Symboliek
In de Chinese symboliek is de Monstera een symbool van een lang leven en de verering van ouderen en gerespecteerde mensen. 

 

Herkomst
De Monstera behoort tot de familie van de aronskelkachtigen. Het zijn lianen uit Panama en zuidelijk Mexico. De planten klimmen hier tot wel 20 meter hoog de bomen in. Ook zetten ze zich met hun vlezige luchtwortels vast aan boomstammen, rotsen of op de grond in de wouden van Zuidoost-Azië.

De meest bekende soort is de Monstera deliciosa. Deliciosa verwijst naar de heerlijke 20 cm lange vruchten die vroeger in Midden-Amerika werden geteeld. De smaak heeft iets weg van banaan in combinatie met ananas. Thuis zal je helaas niet snel een Monstera-fruitmand vinden. 

 

Verzorgingstips:

  • Geef nooit teveel water. De aarde moet niet te vochtig aanvoelen.
  • In de zomer kun je een tot twee keer per week water geven, in de winter een keer in de  twee tot drie weken.
  • Geef in de lente en zomer één tot twee keer per maand vloeibare plantenvoeding.
  • Sproei af en toe de bladeren. De Monstera deliciosa houdt van een hoge luchtvochtigheid.
  • Doffe bladeren gaan weer mooi glanzen als je ze afneemt met een doekje met karnemelk.
  • Houd je gatenplant buiten het bereik van kinderen en dieren. 

Advies van de specialist!

De Monstera leent zich ook prima als roomdivider. Zo verdeel je op een creatieve manier een ruimte in twee te delen.