
De Monstera is echt zo’n plant die meteen de aandacht trekt. Met z’n grote, glanzende bladeren vol speelse gaten geeft hij je interieur een flinke dosis junglegevoel. En als hij luchtwortels laat zien? Dan wordt het helemaal een groene eyecatcher. Niet gek dus dat hij z’n weg heeft gevonden naar modecollecties en kunstgaleries.
Maar hij is niet alleen mooi om naar te kijken. De Monstera werkt ook als natuurlijke luchtverfrisser én als groene roomdivider – handig als je wat sfeer én privacy zoekt. En het beste van alles? Hij stelt weinig eisen. Dus ook als je geen doorgewinterde plantenheld bent, is dit een huisgenoot waar je op kunt rekenen.
Stoer, stijlvol en een beetje wild
Grote, groene bladeren met gaten… het kan niet missen. Toch heb je verschillende soorten. Zo is er naast de groene bijvoorbeeld ook een witbonte variant en een klimplant met kleinere bladeren met grote gaten. De bladeren van een jonge plant zijn hartvormig. Met voldoende licht en vocht groeien de bladeren en ontstaan diepe insnijdingen. Volwassen bladeren kunnen een doorsnee van wel een meter hebben.
Groen met karakter
Je herkent een Monstera meteen aan z’n grote, glanzende bladeren vol gaten en inkepingen. Maar wist je dat er meer varianten zijn dan alleen de bekende groene? Er is bijvoorbeeld ook een spectaculaire witbonte soort, en eentje met kleinere bladeren die eruitzien alsof ze expres geperforeerd zijn. Hoe ouder en gelukkiger de plant, hoe groter en indrukwekkender het blad. Geef ‘m wat liefde, licht en vocht, en hij groeit rustig door tot een indrukwekkend statement in je interieur.
In de Chinese symboliek staat de Monstera voor een lang leven en respect voor ouderen – een mooie gedachte voor een plant die al jaren meedraait in huiskamers over de hele wereld. Oorspronkelijk komt hij uit de tropische bossen van Zuid-Mexico en Panama, waar hij als liaan metershoog tegen bomen omhoog klimt. Dankzij z’n sterke luchtwortels houdt hij zich moeiteloos vast aan stammen, rotsen of wat hij ook maar tegenkomt.
De naam deliciosa heeft trouwens alles te maken met zijn vrucht – een soort tropisch snoepje dat smaakt naar banaan met een vleugje ananas. Helaas zal je die bij jouw kamerplant niet snel aantreffen. Maar ach, de looks maken alles goed.
- Geef liever te weinig dan te veel water. Laat de bovenste laag van de aarde licht opdrogen.
- In de zomer heeft hij wat meer dorst: 1 tot 2 keer per week is prima. In de winter? Minder is beter.
- Van april tot september mag je hem elke paar weken wat vloeibare plantenvoeding geven.
- Hij houdt van vochtige lucht, dus een sproeibeurt op z’n tijd doet ‘m goed.
- Bladeren een beetje dof? Even oppoetsen met een doekje en wat karnemelk en hij glanst weer als nieuw.
- Let op met huisdieren en kleine kinderen – de plant is niet eetbaar en kan irritatie veroorzaken.