cropped-laatste.png
Mini petunia

Calibrachoa

Mini-petunia’s zijn ook Petunia’s, maar dan net even anders. Daarom heten ze ook Calibrachoa. Ze komen uit Zuid-Amerika. Mini-petunia’s zijn groenblijvende vaste planten, maar omdat ze geen vorst verdragen worden ze bij ons als eenjarige planten aangeboden en gehouden. Vanwege de enorm rijke bloei en de eerst iets opgaande en daarna hangende groeivorm zijn het geweldige planten om in pot, bak of hangpot in je tuin, op je balkon of op je terras toe te passen.

Mini petunia’s in tal van kleuren
Mini petunia’s zijn er in tal van kleuren met kelk- of trompetvormige bloemen en er zijn zelfs alweer aparte series uit ontwikkeld. GroenRijk biedt meer dan keuze genoeg. Kies de kleuren die je het meeste aanspreken.

 

Heel makkelijke, sterke planten
Mini petunia’s groeien snel en vormen al gauw vrij lange ranken (tot wel 75 cm) die voortdurend vol bloemen lijken te zitten. De planten bloeien van het voorjaar (meestal al voor mei) tot de vorst er in het najaar een eind aan maakt. Mini-petunia’s houden van een zonnige plek, maar verdragen ook wat lichte schaduw en zelfs vrij veel slecht weer.  Zorg voor lichte, goed doorlatende grond. Een teveel aan gietwater moet weg kunnen.  Laat de potgrond niet helemaal uitdrogen. Mini-petunia’s hebben overigens veel minder water nodig dan de ‘gewone’ Petunia’s en Surfinia’s . Geef dus regelmatig water en meng eens per veertien dagen wat vloeibare plantenvoeding door het gietwater. Als de planten te weinig voeding krijgen zie je dat aan het vergelen van de blaadjes. Het leuke is dat je bij mini-petunia’s geen uitgebloeide bloempjes hoeft te verwijderen. 

 

TIPS

  • Mini-petunia’s worden door de kwekers uit stek vermeerderd. Dat zou je zelf ook kunnen doen, maar zoals vaker het geval is, bloeien zelf-gestekte planten daarna vaak minder rijk dan planten die door kwekers worden vermeerderd. 
  • De bloeiende Calibrachoa’s worden graag door hommels bezocht. Een leuk gezicht! 
  • Behalve in potten en bakken kun je mini-petunia’s ook heel goed voorin een border of perk planten. De over de grond kruipende, bloeiende ranken zorgen ook daar voor een fantastische show.

In kort bestek

Mini-petunia’s (Calibrachoa’s, ook wel ‘Million Bells’ genoemd, zijn ongelooflijk rijk en langdurig bloeiende (mei-oktober), rankend groeiende, eenjarig gekweekte planten voor (hang)potten, bakken  of volle grond. Sterk en weerbestendig, zelf-schonend, weinig eisend, makkelijk te verzorgen. Eenmaal deze planten gehad, wil je ze weer! GroenRijk heeft ze nu met allerlei prachtige bloemenkleuren. De planten zijn maandenlang overdekt met kleur!

 

Advies van de specialist!

Mini-petunia’s zijn magnifiek te combineren met anders gevormde of gekleurde planten met ook andere bloemvormen zoals Heuchera’s en penningkruid (Lysimachia’s).