cropped-laatste.png
Manieren om te moestuinieren

Je hebt geen kas of grote tuin nodig om te moestuinieren. Ook in potten, een kweekbak of een kleine foliekas kun je al je eigen kruiden en groentes kweken. Check hier wat voor jou het beste werkt.

 

Wroeten in de volle grond

In een grote tuin kun je een deel van een border of je gazon prima veranderen tot moestuin. Haal onkruid weg, maak de grond netjes vlak en laat het iets aflopen, zodat regenwater makkelijk kan wegspoelen. Zorg voor een paadje tussen de vlakken. Dan kun je overal goed bij. Zaai zelf groentes en kruiden of koop voorgezaaide plantjes.

 

Achter kasglas

Als je de moestuinsmaak helemaal te pakken hebt en je ook planten wilt kweken die wat meer warmte nodig hebben, dan is een kas natuurlijk ideaal. Zet bijvoorbeeld paprika’s en aubergines in de kas, kweek sla, radijs en spinazie voor, en zaai na de zomer ook nog rustig rucola en winterpostelein in. Niet voldoende ruimte voor een kas? Een kleinere foliekas met stalen frame en kunststof hoes slijt wat sneller, maar is een prima alternatief. Zo duurt je tuinseizoen maanden langer!

 

 

Koude bak

Deze mini kas met deksel staat in de volle grond en is meestal van hout of aluminium en gehard glas. Hij beschermt je planten tegen wind, kou én hongerige dieren. Je kunt er prima in voorzaaien, plantjes in af laten harden, en er natuurlijk kruiden en lage groentes in kweken.

Potten en bakken

In een kleine tuin of op je balkon kun je een moestuintje aanleggen met verschillende plantenpotten en -bakken, of in een verticale tuin met bakken of hangzakken boven elkaar. Een kweekbak of kweektafel is ook gelijk een prima plek om met moestuinieren te starten. Voor de teelt van gemakkelijke groentes als wortel, radijs en snijbiet heb je nauwelijks groene vingers nodig.

 

 

Op de vierkante meter

Een vierkante meter moestuinbak is in feite een lage kweekbak met een handige vierkanten vorm die je op de grond kunt zetten. Hij is ingedeeld in 9 handige compartimentjes, waarin je – zelfs als beginner – al best veel verschillende groentes of kruiden kunt kweken.

 

Goeie start!

Op welke manier je ook met een moestuin aan de slag gaat, zet je groentes, fruit en kruiden op een lekker beschut en zonnig plekje, en zorg ervoor dat de bodem voedselrijk en luchtig is. Begin met makkelijke groentes zoals wortel en sla. Veel succes en alvast eet smakelijk!

Advies van de specialist!

Zet de planten in grote potten of een kweektafel. Ze hebben veel ruimte nodig om te kunnen groeien.