cropped-laatste.png
Mandevilla: onvermoeibare bloeier

De Mandevilla klimt makkelijk een rek, schutting of pergola in en bloeit de hele zomer door tot in oktober met fantastische grote trompetvormige bloemen.

Slingerende sensatie

De exotische Mandevilla omsluiert elke schutting of pergola makkelijk en snel met lange stengels, ovale, diepgroene blaadjes en geweldig veel witte, gele roze of rode trompetvormige bloemen die een heerlijke geur verspreiden. De klimheester werd ook wel Dipladenia genoemd. Ze is lid van de maagdenpalmfamilie en groeit oorspronkelijk in Zuid- en Midden-Amerika, maar je ziet haar ook veel in Mediterrane landen. Deze klimmer is vooral een geweldige aanwinst voor je terras, balkon, kas of serre. Naast klimmen, kunnen de lange ranken ook sierlijk bungelen vanuit een hangmand of -pot.

 

Steuntje in de rug

Zet jouw Mandevilla het liefst op een warm en beschut plekje in de halfschaduw of ergens waar ze in de ochtend- of avonduren nog volop zonnestralen kan opvangen. Als je haar tegen een muur wilt laten klimmen, heeft ze wel wat ondersteuning nodig van bijvoorbeeld een rekje of wat gespannen draden. Dan klimt ze binnen de kortste keren enkele meters omhoog én in de breedte. Voor een extra kleurrijk effect laat je meerdere soorten met verschillende bloemkleuren door elkaar groeien.

 

Gewoon laten gaan

De Mandevilla vraagt maar weinig verzorging. Met deze tips geniet je zo lang mogelijk van haar bloemen:

  • Plant de Mandevilla eind april of begin mei voor één seizoen in de volle grond of voor langer in een pot of kuip in universele potgrond of kuipplantengrond.
  • Zorg dat de klimplant in ietwat vochtige grond staat en geef vooral potplanten regelmatig water.
  • Geef in het voorjaar wat organische voeding en aan planten in pot om de twee weken wat vloeibare voeding voor terrasplanten.
  • Uitgebloeide bloemen kun je eventueel wegknippen, maar dat hoeft niet.
  • Snoeien is niet nodig, tenzij je te lange scheuten wilt weghalen. Knip de plant aan het einde van het bloeiseizoen wel bij als je haar daarna op een vorstvrije winterplek wilt bewaren.

Wachten op de lente

De Mandevilla kan niet goed tegen winterse kou. Houd je haar in een pot? Laat haar dan de lentemaanden afwachten op een beschutte en lichte plek bij een temperatuur van circa 10 °C. Geef weinig water tot je haar, na half mei, weer buiten laat.

Advies van de specialist!

Pas bij de eerste nachtvorst stopt deze onvermoeibare klimheester met bloeien en groeien.