cropped-laatste.png
Inhoud

Meer dan 500 kweekvormen

Inplanten

Blauwmaker

Verzorging

Snoeien

Blije bijen te gast

Het gaat niet goed met een groot deel van de meer dan 350 soorten wilde bijen in ons land. Met een bijenhotel help je verschillende soorten in je eigen tuin. Het vormt een prima nestplek voor deze supernuttige insecten.

Kraamkamertjes

Wilde bijen zijn ontzettend belangrijk voor de bestuiving van ons voedsel, maar ook voor de planten in de natuur en in je tuin. Helaas is er een groot tekort aan voedsel en nestgelegenheid. Met een bijenhotel help je de soorten die normaal in holle plantenstengels en oud hout nestelen. Als je er eentje in je tuin ophangt op een zonnig plekje en een hoogte van 50 tot 200 cm, vliegen voor je het weet de eerste metsel-, masker- en behangersbijen dankbaar naar binnen om te nestelen. Bovendien help je verschillende andere insecten, zoals enkele wilde wespensoorten.

Kies wel een tophotel

Een bijenhotel is een blok hout met daarin lange, geboorde gaten en een aantal gebundelde holle plantenstengels. De ingangen hebben allemaal een verschillende diameter zodat uiteenlopende bijensoorten zich er thuis voelen. Binnen vult een bij haar zelf gekozen smalle buisje met stuifmeelbolletjes, soms een beetje nectar, en een eitje. Dan sluit ze het piepkleine nestkamertje af en begint aan de volgende. Zo kan één buisje wel 15 nestkamers bevatten. Een goed bijenhotel heeft een afdakje, niet te brede boorgaten of stengels en een gesloten achterkant.

Doe het zelf

Je kunt natuurlijk ook zelf zo’n mooi bijenhotel in elkaar timmeren. Met deze tips checken er straks vast veel bijen bij je in.

  • Gebruik onbewerkt hout, het liefst van een harde houtsoort, zoals eik, esdoorn, of beuk. Hierin krijgen de gangen een gladde binnenkant.
  • Boor het liefst dwars op de vezelrichting van het hout, zodat er minder snel scheuren ontstaan. Voorkom ook rafels, barsten en ruwe randen.
  • Voor de holle plantenstengels gebruik je riet, bamboe of bijvoorbeeld braam. Maak de achterkant dicht. Doe ze in een kistje of timmer plankjes rondom.
  • Zorg dat de diameters van de stengels en houtgaten tussen 2 en 10 mm uiteenlopen.
  • Vervang gescheurde of beschimmelde stengels.
  • Maak een afdakje van waterdicht materiaal, zodat het nest droog blijft.

Catering

Natuurlijk zorg je vanaf de lente tot in het najaar ook voor voldoende planten en bloemen in je tuin, zodat de bijen lekker veel voedsel kunnen afhalen!

 

Advies van de specialist!

Struikheide staat graag op een lichte plek. Hoe meer licht, des te mooier het blad kleurt. Struikheide is van nature een overlever die met vrij weinig verzorging toe kan.