cropped-laatste.png
Inhoud

Nu alvast snoeien

Haal niet alle bladeren weg

Grote terrasschoonmaak

Prima planttijd

Gezond gazon

Niet vergeten…

Advies van de specialist

Maak je tuin herfstproof

De herfst is niet alleen het seizoen om te oogsten, je kunt nu ook prima nieuwe planten in je tuin zetten, je grasmat onderhouden en verschillende planten snoeien. Zo kun je nog lekker genieten van je opgeruimde herfsttuin.

Nu alvast snoeien

Veel bomen en vaste planten snoei je pas in het voorjaar als ze uitgebloeid zijn, maar vroeg in het najaar kun je al wel bloemen wegknippen, zoals de uitgebloeide bloemen van dahlia. Lavendel knip je zo’n 10 cm terug. Daarnaast verdienen de meeste hagen nog een tweede snoeibeurt en snoei je notenbomen, esdoorn, berk en haagbeuk ook in het begin van de herfst.

 

Haal niet alle bladeren weg

Houd je gazon zoveel mogelijk bladvrij omdat rottende bladeren kale plekken kunnen veroorzaken. Een kleine laag bladeren tussen de planten in je border is wel prima. Ze beschermen de wortels van gevoelige planten tegen strenge vorst en vormen prima voeding voor de bodem.

 

Grote terrasschoonmaak

Zodra het vochtig en minder licht wordt op je tuinpad, oprit en terras, grijpen algen en mos hun kans. Maar met een bezem en heet water krijg je die groene aanslag zo weer weg en met een voegenborstel of – mesje haal je onkruid tussen de voegen vandaan. Er bestaan ook goede, biologisch afbreekbare producten die je voor je tuinmeubelen en tegels kunt gebruiken.

 

Prima planttijd

De herfst is een uitstekende tijd om voorjaarsbollen maar ook vaste planten, heesters en bomen te planten. Buiten is het nog niet te koud, de grond is nog warm en meestal voldoende vochtig. Zo kunnen de planten nog even wennen aan hun nieuwe plek en alvast aanslaan voor de winter aanbreekt. Hierdoor starten ze in de lente gelijk met een goede voorsprong.

 

Gezond gazon

  • Je kunt het gazon meestal tot eind oktober nog maaien. Laat het gras iets langer, tot ongeveer 5 cm. Zo hebben onkruid en mos minder kans.
  • Werk kale plekken bij met graszaad. Verwijder eventueel eerst mos door te verticuteren.
  • Geef als het nodig is nog wat biologische mest en bescherm je gras beter tegen vorst en vilt- en mosvorming met ECOstyle Gazon-grond.

Niet vergeten

  • Zet voor de eerste vorst de planten die niet goed tegen kou kunnen binnen.
  • Graaf zomerbollen, zoals dahlia’s, op en bewaar ze in een oude krant of doos.
  • Plant op een vrijgekomen plekje eventueel nog wat verse groenten, zoals andijvie of spinazie.

Advies van de specialist!

De herfst is een uitstekende tijd om voorjaarsbollen maar ook vaste planten, heesters en bomen te planten. Buiten is het nog niet te koud, de grond is nog warm en meestal voldoende vochtig.