cropped-laatste.png
Inhoud

Maak het jezelf makkelijk

Met kokossnippers kan alles

Duurzaam boomschors

Budgetvriendelijke houtsnippers

De charme van cacaodoppen

Groene bodembedekkers

Aan de slag

Lifehack met bodembedekkers

Met groene bodembedekkers of een laag van natuurlijk materiaal zoals boomschors, kokossnippers of cacaodoppen tussen je planten ziet je tuin er altijd verzorgd uit. Bovendien beschermen ze tegen vorst, reguleren water en voorkomen onkruid.

Maak het jezelf makkelijk

Als je bodembedekkers van natuurlijke materialen tussen je planten strooit, help je jouw tuin met maar liefst vijf functies:

  • De bodembedekkers houden veel onkruid tegen.
  • Bij warm weer droogt de aarde minder uit, en bij veel regen ontstaan er minder plassen.
  • De bodembedekkers beschermen tegen vorst, waardoor je minder planten hoeft af te dekken.
  • Je maakt een barrière tegen ongewenste beestjes.
  • De bodembedekkers verteren langzaam en leveren zo compost.

Met kokossnippers kan alles

Strooi kokossnippers tussen je planten, in potten of bakken, maak er een pad van of gebruik het bij een speelplaats. Eens in de twee jaar moet je ze verversen. Als er vaak mensen overheen lopen of als de onderlaag zacht is, vergaan ze sneller.

Duurzaam boomschors

Met boomschors ga je voor de duurzaamste optie. Afhankelijk van de kwaliteit gaat het vier tot zes jaar mee. Met name schors van zeedennen uit landen rond de Middellandse Zee is erg duurzaam. Boomschors is geschikt tussen planten en op paden. Kleinere stukken kun je ook in potten en bakken strooien.

Budgetvriendelijke houtsnippers

Houtsnippers, waarvoor al het hout van bomen is gebruikt, zijn goedkoper dan boomschors. Ze geven een natuurlijk effect en zijn geschikt voor paden, tussen planten en bij speelplaatsen en gaan een tot twee jaar mee.

 

De charme van cacaodoppen

Met cacaodoppen krijg je een decoratief effect. De scherpe randen schrikken slakken goed af. Een nieuwe laag is na een tot twee jaar nodig. Pas wel op dat je hond er niet van eet.

Groene bodembedekkers

Ook met een groen tapijtje van bodembedekkende planten krijgt onkruid geen kans. Handige planten zijn bijvoorbeeld schaduwkruid (Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’), kleine maagdenpalm (Vinca minor Alba) of Goudaardbei (Waldsteinia ternata).

Aan de slag

Verwijder voordat je bodembedekkers strooit eerst al het onkruid. Als je een pad gaat maken, kun je eventueel anti-worteldoek onder de bodembedekkers leggen. Maak het pad 5 tot 10 cm dik. Voor borders is een laag van 3 tot 4 cm voldoende. Wat voor bodembedekker je ook gebruikt, je tuin zal er zeker verzorgd uitzien!

Tip

Wil je een aparte  bodembedekker denk dan eens aan een  Juniperus. Deze winterharde dwerggroeiende naaldboom groeit gebogen en blijft dat ook  laag bij de grond.