Lekker stekken

Wil je jouw bestaande planten in model brengen en er nieuwe plantjes mee kweken? Knip een kop, stengel, wortel of blad af en maak er een stekje van!

Stekmethodes

Je kunt het beste sterke kamerplanten uitkiezen om te mee stekken, dan heb je de meeste kans op slagen. De beste methode verschilt per plant:

 

Uitlopers

Als er naast een hoofdplant een nieuwe aftakking opkomt, kun je deze er gewoon afhalen. Deze kun je in een glas water zetten om wortels te laten groeien, maar je kunt de uitloper ook direct in de grond plaatsen. Bij de pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) bijvoorbeeld groeien ze vanuit de wortel.

 

 

Luchtwortels

Je ziet luchtwortels als bruine knobbeltjes aan hangplanten als de Epipremnum pinnatum. Knip een stengel met luchtwortel schuin af en zet deze in water of grond.

 

Kopstek

Knip de kop van een stevige plantstengel onder een knoop schuin af, haal de onderste bladeren weg en laat de stek wortelen in water. Geschikt hiervoor is bijvoorbeeld de drakenbloem (Dracaena).

 

Stengelstek

Knip één of meerdere stekjes van zo’n 5 tot 10 cm uit een volgroeide stengel, telkens met een knoop aan de bovenkant. Dit werkt bij dezelfde planten als kopstek.

 

Bladstek

Geschikt voor bladstek zijn sommige cactussen, verschillende vetplanten en planten met stevige bladeren, zoals vrouwentong (Sansevieria). De snijwond van het weggesneden blad moet drogen voor je deze in stekgrond plant. Dek het potje af met een plastic zakje of wat folie met gaatjes.

 

Wortelstek en scheuren

Scheur een wortel met wortelstokken of een hele plant, inclusief de wortelstok, voorzichtig uit elkaar en plant de losse delen terug in de aarde. Geschikt hiervoor is bijvoorbeeld Calathea.

 

De eerste baby-stapjes

Veel stekjes kun je direct in stekgrond plaatsen, maar erg kleine baby-plantjes kun je beter eerst in lauw water in een vaasje of glaasje zetten. Ververs het water af en toe en laat de wortels doorgroeien tot zo’n 5 tot 10 cm voordat je ze in de grond overzet. Zorg dat de aarde de eerste tijd licht vochtig is.

 

 

Tips voor planten-ouders

Met deze tips hebben je stekjes de meeste kans om uit te groeien tot een echte plant:

  • Maak de potten en je snoeischaar eerst goed schoon.
  • Zet je stekjes op een lichte plek, maar niet in de volle zon.
  • Gebruik voor de eerste periode in de pot eventueel zaai- en stekgrond.
  • Dip de stekjes eventueel eerst in stekpoeder. Dit bevordert de groei en beschermt tegen ziektes en schimmels.
  • Het kan tot wel 6 weken duren tot je wortels aan je stekje ziet verschijnen. Succes!

Advies van de specialist!

Let er wel op dat stekken alleen in de lente of zomer kan. Planten zitten dan middenin hun groeispurt waardoor de wortels van jouw stekjes beter zullen groeien en aarden.