cropped-laatste.png
Inhoud

Paarsblauwe beauty

Mooi in kleur én geur

Zo blijft ze lang onweerstaanbaar

Tip

Lavandula angustifolia 'Essence Purple'

De gekweekte Lavandula angustifolia ‘Essence Purple’ heeft een heerlijke geur, groengrijze blaadjes, een rijke bloei en een diep violette kleur: dit wordt vast jouw nieuwe zomerliefde! 

Paarsblauwe beauty

Iedereen kent Lavandula angustifolia of echte lavendel wel. Je ziet haar in veel tuinen, maar ze is vooral bekend van de enorme violette lavendelakkers in Zuid-Frankrijk. Dit lage struikje met felle paarsblauwe bloemen komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en gedijt daar prima op droge, rotsige grond. Angustifolia betekent smalbladig. Dat zie je ook terug bij de smalle, grijsgroene bladeren van de Lavandula angustifolia ‘Essence Purple’ die extra opvalt door een veelheid aan paarsblauwe bloemen.

Mooi in kleur én geur

Omdat de Lavandula angustifolia vrij compact groeit, blijft het struikje met een hoogte van 30 tot 45 cm vrij laag. Ze heeft veel vertakkingen en daardoor ook lekker veel van die helder paarsblauwe bloemen die in spitse aren rechtop naar de zon wijzen. De bloeitijd is van juni tot september. Als je op een mooie zomerdag langs dit struikje loopt, ruik je haar sterke kruidige aroma’s die ook bijen en vlinders aantrekken. Met meerdere plantjes op een rijtje, creëer je een prachtig laag haagje, bijvoorbeeld langs een tuinpad. Deze mediterrane plant houdt van de zon, maar is ook goed winterhard én bladhoudend.

Zo blijft ze lang onweerstaanbaar

Volg deze tips op en geniet jarenlang van de mooie Lavandula angustifolia ‘Essence Purple’:

  • Zet deze lavendel in voedzame en goed doorlatende grond, want ze houdt absoluut niet van al te natte wortels in de winter. Voeg wat organische mest toe.
  • ‘Essence Purple’ heeft nauwelijks extra voeding nodig. Heb je zure grond in je tuin? Voeg dan kalk toe en bemest ook jaarlijks met wat extra kalk.
  • Snoei de lavendel eind maart of begin april een flink stuk terug, zo houd je haar lekker compact. Zorg wel dat je nog wat groen overhoudt.
  • Knip na de bloei de uitgebloeide bloemen en stelen af, dan houdt je ‘Essence Purple’ langer haar grijsgroene blad.
  • Je lavendel houdt van zon en warmte en kan prima tegen droogte. Als het lang droog weer blijft en de grond erg droog is, heeft ze uiteraard wel een slokje water nodig. De lavendel in pot geef je wel regelmatig water.

Tip

Verzot op de geur van Lavendel? Knip de bloesem net voordat deze is uitgebloeid af en laat de bloemen drogen. Gebruik de bloemblaadjes (de bolvormige paarse topjes) in een geurzakje voor in de kledingkast, of op het toilet of bewaar de gehele bloemen aan de stengels en hang deze boven je bed. Lavendel heeft een rustgevend effect.