cropped-laatste.png
Lampenpoetsersgras: pronkstuk in elk seizoen

Elegante pluimen boven slanke, overhangende en frisgroene bladeren: Pennisetum of lampenpoetsersgras is een prachtig polvormig siergras dat het hele jaar door mooi blijft.

Single of samen

zowel solo als in een groep. Er bestaan wel tachtig verschillende oorspronkelijke Pennisetum soorten. Ze zijn wijdverspreid over de hele wereld, maar je ziet ze vooral in warme en tropische gebieden. Sommige kunnen tot wel vier meter hoog worden. In de siertuin geniet je al in het voorjaar van het frisgroene blad. Daarna volgen tot diep in de herfst de lange opgaande bloemaren en de naar groengeel verkleurende bladeren. Tijdens de wintermaanden geeft zelfs de verdorde plant nog een mooi silhouet.

 

Voor elke smaak

De hoogte, bloemkleur en bloeitijd van Pennisetum zijn afhankelijk van de soort en de cultivar. Zo bloeit de vrij compacte Pennisetum orientale pas aan het eind van de zomer met zilvergrijze pluimen, terwijl de populaire alopecuroides 70 tot 120 cm hoog wordt en al in juli geelgroene aren krijgt. Een bekende variant is de ‘Hameln’. Deze wordt zo’n 70 tot 80 cm hoog en bloeit met lichtbruine tot lichtroze bloemaren. De ‘Black Beauty’ is dan weer een stuk groter, terwijl de ‘Little Bunny’ met 30 cm juist heel compact blijft. Zo is er voor iedere tuin en iedere smaak wel een geschikte soort te vinden.

 

Nattigheid

Pennisetum heeft een makkelijke verzorging en weinig eisen. Zo geniet je jarenlang van zijn prachtige bladeren en bloemen:

  • Dit siergras geef je het beste een plekje in de zon, maar hij redt het ook in de halfschaduw.
  • Plant Pennisetum in goed waterdoorlatende en vruchtbare grond.
  • Pennisetum houdt van licht vochtige grond, maar niet te nat. Geef alleen tijdens droge periodes regelmatig een matig slokje water.
  • Snoei de bladeren pas na de winter terug tot zo’n 10 tot 20 cm boven de grond. Dan loopt hij in de lente weer uit.

Verrassende naam

De Nederlandse naam lampenpoetsersgras dankt dit siergras aan de zachte bloempluimen waarmee mensen in Oost-Azië vroeger de glazen kappen van olielampen schoonmaakten. Om Pennisetum zelf te laten stralen zet je hem solo in je tuin, of je combineert dit siergras met kleine bodembedekkers. Ook een combinatie met bloeiende planten als Verbena en sedum staat geweldig!

 

 

Advies van de specialist!

De gedroogde pluimen van de pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ zijn ook prachtig in bloemarrangementen en droogboeketten.