cropped-laatste.png
Inhoud

Oosterse schoonheid

Bescheiden of reusachtig?

Kleurige bloemetjes

Ontdek jouw herfstaster

Advies van de specialist

Laatbloeiende herfstklassiekers

De elegante bloemen van de herfstaster en herfstanemoon geven je tuin of balkon nog lang kleur. Het mooie van deze herfstklassiekers is dat ze sterk en makkelijk zijn en ieder jaar weer bloeien. Ze combineren fantastisch met elkaar en met siergrassen en soorten als zilverkaars en alsem.

Oosterse schoonheid
De herfstanemoon laat van augustus tot in oktober haar bloemen zien. Vanwege haar oosterse herkomst staat ze ook bekend als Japanse anemoon. De bloemen op lange stelen hebben pasteltinten in roze of wit met oranjegele harten en zijn nooit opdringerig aanwezig. Ze doet het prima in de zon tot halfschaduw en stelt niet veel eisen aan de bodem, zolang die maar goed doorlatend is en een beetje humus bevat.

 

Bescheiden of reusachtig?

Je hebt flink wat keuzemogelijkheden als je een herfstanemoon wilt kopen. Van klein naar groot vind je bijvoorbeeld deze soorten:

  • Lichtroze Anemone hupehensis ‘September Charm’: hoogte tussen de 50 en 80 cm. Houdt van lichte schaduw.
  • Witte Anemone x hybrida ‘Honorine jobert’: haalt een maximale hoogte van 80 tot 100 cm.
  • Dieproze Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’: deze soort heeft meer blaadjes aan een bloem. De maximale hoogte is 100 tot 150 cm.

 

 

Kleurige bloemetjes

Grote kans dat je al eens een herfstaster met lila bloemetjes en een geeloranje hart hebt gezien. Deze kleurige bloemen vallen lekker op in een al wat kaler wordende herfsttuin of in een pot of bak. De meeste herfstasters bloeien tussen augustus en oktober en houden van volle zon tot halfschaduw. In goed doorlatende grond doen ze het fantastisch en komen ieder jaar terug. Door de asters af en toe te delen blijven ze sterk.

 

Ontdek jouw herfstaster

Ook bij de herfstasters valt nog heel wat te ontdekken. Enkele prachtige soorten zijn bijvoorbeeld:

  • Lilapaarse aster dumosus ‘Professor Anton Kippenberg’: de bloei is van augustus tot in oktober. Hij houdt van zon tot halfschaduw en haalt een hoogte van ongeveer 50 cm.
  • Roodroze aster novi-belgii ‘Winston Churchill’: deze herfstaster bloeit in september en oktober en kan zowel in de zon als halfschaduw staan. De plant wordt maximaal 80 cm hoog.
  • Witte aster novae-angliae ‘Herbstschnee’: de stelen halen een maximale hoogte van 150 cm. De bloemen staan graag in de zon en bloeien in september en oktober.

Advies van de specialist!

De elegante bloemen van de herfstaster en herfstanemoon geven je tuin of balkon nog lang kleur.