cropped-laatste.png
Inhoud

Goede sier maken

Snoeien

Onderhoud in het voorjaar

Advies van de specialist

Laat je verrassen door siergrassen

Siergrassen zijn enorm veelzijdig en geven, ook uitgebloeid, een mooi herfst- en wintersilhouet. Het najaar is een prima seizoen om ze te planten.

Goede sier maken
In bakken of potten, langs de rand van een vijver of in een border: siergrassen zijn erg veelzijdig en geven een speels effect aan ieder tuinontwerp. Je kunt soorten in groepjes zetten, mixen met andere vaste planten en bollen, maar ook een pol opvallend siergras alleen laten schitteren. De verzorging is supermakkelijk. Veel soorten kunnen tegen zon en halfschaduw. In het voorjaar kun je de meeste grassen kort snoeien tot ongeveer 15 cm boven de grond. Geef dan wat organische mest en je bent weer verzekerd van een jaar vol sierlijk wuivend gras.

 

Snoeien
Siergrassen zijn in veel hoogtes verkrijgbaar. Je snoeit deze siergrassen ieder voorjaar. Enkele mooie soorten:

  • Lampenpoetsergras (Pennisetum alopecurioides): bloeit met wuivende pluimen van juli tot en met oktober. De rozebruine aren van de populaire Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ verkleuren zilverwit. Hij wordt 80 cm hoog.
  • Pampasgras (Cortaderia selloana): stevig siergras met grote, roze of witte pluimen van wel 200 cm hoog. De bloei is van augustus tot in oktober. De Cortaderia selloana ‘Pumila’ blijft lager en haalt een hoogte van 150 cm.
  • Prachtriet (Miscanthus sinensis): bloeit in september en oktober met lange, vaak wat losse aren. De Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ met dwarse streepjes op het blad en bruine aren wordt zo’n 160 cm hoog.

Onderhoud in het voorjaar
Bepaalde soorten hoef je niet te snoeien. Je haalt alleen de dorre bladeren weg. Als er teveel lelijk blad is, kun je dat in het voorjaar wel afknippen. Bekende soorten:

  • Japanse zegge (Carex): de aren van deze bodembedekker met stevig blad bloeien in april en mei. Er zijn veel Carex-cultivars. De Carex morowii-soorten worden ongeveer 40 cm hoog en hebben soms een bonte rand.
  • Blauw schapengras (Festuca glauca): tussen mei en juni krijgt dit stevige blauwgrijze gras lange aren. De meeste Festuca glauca-soorten worden zo’n 30 cm hoog.
  • Leliegras (Liriope muscari): deze herfstbloeier krijgt bloementrosjes die op blauwe druifjes lijken in blauwpaarse, lila, roze of witte tinten. Populair is de Liriope muscari ‘Moneymaker’ met volle lila trossen, die 30 cm hoog wordt.

Advies van de specialist!

In bakken of potten, langs de rand van een vijver of in een border: siergrassen zijn erg veelzijdig en geven een speels effect aan ieder tuinontwerp.