cropped-laatste.png
Inhoud

Minder steen, meer groen

Waardevol regenwater

Leg een groen dak aan

Doe je ook mee

Maak je tuin klimaatproof

Met een klimaatadaptieve tuin ben je goed voorbereid op extreme weersomstandigheden. Dus plaats een regenton, leg een groen dak aan én maak veel ruimte voor planten, bomen en struiken.

Minder steen, meer groen

Als je tuintegels vervangt door schelpen, schors of grind, kan overtollig regenwater sneller wegzakken. Laat ook bladeren tussen je planten liggen of strooi boomschors of -snippers in je border zodat de bodem minder snel uitdroogt. Zet het liefst twee derde deel van je tuin vol met groen. Planten nemen een deel van het regenwater op en zorgen voor verkoeling in warme periodes. Neem dus een haag als tuinafscheiding, plant een boom en kies voor planten die goed tegen droogte kunnen, zodat je maar weinig hoeft te sproeien.

 

 

Waardevol regenwater

Als je regenwater opvangt en opslaat, kun je dit in droge tijden aan je planten geven. Zo spaar je drinkwater uit en ontlast je het riool bij hevige regenval. Dit kan op verschillende manieren.

  • Koppel de regenpijp van je huis- of schuurdak af van het riool en sluit er één of meerdere regentonnen op aan.
  • Om een lossere structuur in slecht doorlaatbare kleigrond te krijgen kun je er compost, zand of kleigrondverbeteraar doorheen mengen. Verticale drainagebuizen gevuld met grind kunnen ook helpen.
  • Vang water op in een vijver of wadi. Dit is een verlaagd gedeelte in je tuin waar overtollig regenwater naartoe kan stromen, waarna het langzaam de bodem inzakt.
  • Je kunt regenwater ook ondergronds opslaan in een sterk waterdoorlatende box (infiltratiekrat), steenwollen blokken die het water opnemen als een spons of in een grindkoffer. Dit is een gegraven kuil of sleuf die je bedekt met worteldoek en vult met grind.

 

Leg een groen dak aan

Als je een dak bedekt met lage planten, vergroot je niet alleen de biodiversiteit in je tuin, het dak houdt regenwater ook langer vast. Bovendien zorgt het voor verkoeling tijdens warme dagen. Bij verschillende gemeentes en waterschappen kun je hier zelfs subsidie voor krijgen. Kies voor een lichtgewicht Sedumdak of plant mossen en gras. Je kunt ook een uitgebreide daktuin aanleggen, maar controleer eerst goed of jouw dak dat aankan.

 

Doe je ook mee?

Als je jouw tuin voorbereidt op klimaatverandering, verbeter je ook gelijk de luchtkwaliteit en de biodiversiteit in je eigen omgeving. Elke tuin helpt!

 

Advies van de specialist!

Als je regenwater opvangt en opslaat, kun je dit in droge tijden aan je planten geven. Zo spaar je drinkwater uit en ontlast je het riool.