cropped-laatste.png
Inhoud

Open bestratingspatroon leggen

Grasbetonstenen

Poreuze betonklinkers

Houtsnippers, schors en cacaodoppen

Grind, split schelpen en lavasteen

Houten vlonder

Kunstgras

Waterpassende bestrating

Mooie waterpasserende verharding zorgt ervoor dat het regenwater in de grond weg kan zakken.  

Soms is bestrating nodig, bijvoorbeeld voor het terras, de tuinpaden, de oprit en de parkeerplaats. Hier kan voor regendoorlatende bestrating gekozen worden. Het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen en het regenwater hoeft dan niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat en in de tuin bij heftige regenbuien te voorkomen. Het weghalen van tegels en het vervangen door waterdoorlatende bestrating biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de biodiversiteit. Je tuin blijft koeler als je minder bestrating toepast. Probeer minimaal 60% van je tuin groen te maken. 

 

Een open bestratingspatroon

Een open bestratingspatroon kan je ook maken met gewone klinkers, die met een brede voeg worden gelegd of in een ander open patroon. De ruimte tussen de klinkers wordt gebruikt voor lage bodembedekkers of gras. De tussenruimte kan ook worden opgevuld met zand of grind. Er zijn ook klinkers met noppen, waarbij de noppen ervoor zorgen dat de klinkers met een open voeg gelegd worden. Geschikt voor: oprit, parkeerplaats, terras en tuinpad. 

Grasbetonstenen

Grasbetonstenen zijn een vorm van een open bestrating. De ruimte tussen de stenen kan gebruikt worden voor lage bodembedekkers of gras, hierdoor warmt het oppervlak ook minder op en laat regenwater door. Geschikt voor: oprit, parkeerplaats en tuinpad. 

Poreuze betonklinkers

Poreuze klinkers hebben een korrelstructuur met veel poriën. Hierdoor zijn de klinkers water- en luchtdoorlatend. Geschikt voor: oprit, parkeerplaats, terras en tuinpad. 

Houtsnippers, schors en cacaodoppen

Deze ‘verharding’ is de meeste duurzame vorm van waterdoorlatende verharding, maar moet wel bijna jaarlijks aangevuld worden. De houtsnippers en cacaodoppen verhinderen het groeien van onkruid en het uitdrogen van de bodem en warmen minder op dan steenachtige verhardingsmaterialen. Ze worden ook gebruikt op plekken in de tuin waar geen beplanting staat of als bodemverbeteraar. Geschikt voor: tuinpad en als bodembedekker. 

Grind, split, schelpen en lavasteen

Grind, split, lavasteen en zelfs schelpen laten het regenwater ongehinderd door. Een verharding met grind of split kan heel makkelijk zelf worden aangelegd. Onderhoud is eenvoudig, want met af en toe een beetje harken en egaliseren ben je klaar. Indien je ook stabilisatiematten gebruikt voor het grind of de split, dan blijft de toplaag mooi egaal. Geschikt voor: oprit, parkeerplaats, terras en tuinpad.

Houten vlonder

Om onkruidgroei onder en tussen het vlonderhout te voorkomen is het aan te bevelen een waterdoorlatend anti-worteldoek toe te passen. Een houten vlonder vraagt op schaduwrijke plekken onderhoud vanwege algengroei. Met wat zand en een borstel kunnen de algen verwijderd worden. Gebruik liever geen tropisch hardhout, maar alleen hout met een FSC-keurmerk. Robinia is bijvoorbeeld een duurzame Europese houtsoort. Geschikt voor: terras, tuinpad.

Kunstgras

Ook kunstgras is een waterdoorlatend verhardingsmateriaal. Wil je weinig onderhoud, dan kan dit een alternatief zijn voor echt gras. Kunstgras heeft verder geen positief effect op de biodiversiteit en helpt niet tegen hitte. Echt gras houdt de tuin koel en zorgt voor een rijk bodemleven.