cropped-laatste.png
Inhoud

Vlindervoederplek

Waterschaal

Insectenhotel

Nestkastjes

Een tuin vol vogels, bijen en vlinders

Met een vogelhuisje, insectenhotel en de juiste bloemen en planten wordt jouw tuin een levende tuin!

 

Vogels zorgen voor sfeer in je tuin. Ze komen er om eten en drinken te zoeken, nestjes te bouwen en om te badderen. Verschillende soorten beplanting vinden ze prettig. Planten bieden zaadjes om te eten. Bomen bieden bescherming en soms ook fruit. Hagen dienen als schuilplaats door de dichte takken en doornen. Een gazon of grasveldje is erg aantrekkelijk voor vogels door de insecten en wormen die er wonen. Veel insecten zijn nuttig, ze zorgen voor de bloemen en planten in je tuin en zijn voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. In de afgelopen 50 jaar zijn al 80% van de vlindersoorten verloren gegaan. Alle redenen om ze dus een handje te helpen. Er zijn veel manieren om je tuin aantrekkelijk te maken voor vlinders, bijen en vogels. Hier lichten we er een paar toe.

 

Vlindervoederplek

Zet nectarplanten in je tuin en zorg voor een variatie in bloeitijden. Voorbeelden van planten die vlinders aantrekken zijn de zonnehoed, wilg, wilde tijm en buddleja. Ook de brandnetel is heel belangrijk voor de voortplanting van vlinders. Laat er een paar staan.

Waterschaal

Een schaal met water is goed voor vogels om te drinken en te badderen en past in elke tuin en op elk balkon.

Insectenhotel

Een insectenhotel kun je zelf maken, of kant-en-klaar kopen. Boor in een houtblok gaten en maak een bundel riet- of bamboestengels en plaats deze met de holle kanten naar buiten in een doosje. Hang je insectenhotel op een droge plek.

Nestkastjes

Met een nestkastje in de tuin zorg je voor een veilige broedplaats voor vogels. Hang het vogelhuisje een beetje beschut tegen zon en regen. Kijk op de site van de vogelbescherming welk nestkastje past bij welke vogel.