Met een groen dak help je mee overlast door regen te voorkomen, zorg je voor leven op het dak en houd je het eronder koel!
Groene daken hebben heel veel voordelen. Ze houden regenwater vast, ze zijn goed voor vogels, bijen en vlinders en houden de omgeving en de vertrekken eronder koel. Wist je dat een groen dak maar rond de 30 graden warm wordt en een zwart bitumendak meer dan 70 graden op een hete zomerse dag? Een groen dak ziet er vooral ook veel mooier uit dan een gewoon dak. Op een plat of licht hellend dak (0-9%) kun je zelf makkelijk een sedumdak aanleggen. Een sedumdak is niet dik en weegt niet veel. Sedumbeplanting is uitermate geschikt omdat deze planten veel water kunnen opslaan en op die manier lange droogteperiodes kunnen doorstaan. Sedumdaken hebben dan ook geen bewateringssysteem nodig.
Onderhoud
- Sedumdaken moet je het liefst twee keer per jaar controleren en zaailingen van grotere planten zoals bomen verwijderen omdat ze de waterdichte folie aantasten.
- Het beste kun je 1x per jaar bemesten met een speciale meststof.
- Verwijder het onkruid uit de dakranden.
- Controleer regelmatig of er geen bladeren of vuil in de regenwaterafvoer zitten.
Maak schoon
Maak het dak schoon. Eventueel noodzakelijke reparaties kun je beter vooraf uitvoeren.
Leg anti-worteldoek
Een anti-worteldoek is een folie die voorkomt dat je dak beschadigd wordt door de wortels van de plantjes van je groene dak.
Plaats de hemelwaterafvoer
Maak een gat op de plek van de hemelwaterafvoer. Het beste kun je bij de bouwmarkt een boldraadrooster kopen en deze in de afvoer zetten. Leg vervolgens per hemelwaterafvoer circa 30×30 cm aan grof grind rondom de afvoer. Het is noodzakelijk dat het grind minimaal 1 keer per jaar wordt schoongemaakt om verstopping te voorkomen.
Plaats drainageplaten
Plaats drainageplaten. Dit is belangrijk, de drainageplaten zorgen ervoor dat de plantjes niet in het overtollige regenwater verzuipen. Teveel water is voor de sedumplanten erger dan een tijd geen water.
Verdeel het substraat
Verdeel het substraat over de drainageplaten. Substraat is de voedingsbodem voor je plantjes. Tussen de dakrand en het substraat kun je grind aanbrengen, zodat het substraat op zijn plek blijft.
Rol de sedum matten uit
Rol de sedummatten uit en geef in de eerste weken zo nodig water.
Een natuurdak is een variatie op een sedumdakje. Het verschil is dat de substraatlaag variërende diktes heeft waardoor er meer verschillende plantsoorten kunnen groeien. Zo creëer je een mooie nieuwe leefruimte voor vogels, vlinders, bijen en insecten. Door de afwisselende beplanting krijgt het dak ook meer variatie in bloeitijd en Sedumdak bloeikleur.