cropped-laatste.png
Inhoud

Zo plaats je een regenton

Plaats een regenton

Gebruik regenwater voor je tuin. Regenwater is zacht en dat is goed voor je planten. Je bespaart ook op drinkwater. Dat is goed voor ons allemaal. 

 

Je kunt het regenwater opvangen en opslaan in een regenton. Door het water op te slaan, kun je het later gebruiken om bijvoorbeeld planten water te geven. Er zijn vele vormen en maten van regenwateropslag; regentonnen, -zuilen, -schuttingen etc. Het beste is het als de opslag weer leeg is als er een regenbui op komst is. Een regenton kun je ook op het balkon zetten. Regentonnen bergen door de beperkte afmeting maar beperkt water. Ze moeten dan altijd van een overloop voorzien zijn.   

Zo plaats je een regenton

Meet de afstand tussen de grond en de inlaatopening van de regenton.

Markeer dezelfde hoogte voor de aansluiting op de regenpijp.

Zaag een stuk van ca. 5 cm uit de regenpijp.

Plaats de vulautomaat tussen beide uiteinden van de regenpijp. Nog niet vastlijmen! Maak hiervoor zonodig de beugels van de regenpijp tijdelijk los.

Verbind de vulautomaat met de regenton met behulp van het afvoerpijpje. Een alternatief voor de vulautomaat is een overloop naar de tuin. Let hier op dat je het water van je huis wegleidt.

Controleer of alles goed past. Demonteer alle aansluitingen en schuur ze licht op. Lijm ze vervolgens definitief in elkaar met pvc-lijm.

Tip

Plaats de regenton in de schaduw om het water zo helder en fris mogelijk te houden. Doe een deksel op de ton zodat muggen geen kans krijgen.