cropped-laatste.png
Inhoud

Tegels eruit

Grond verbeteren

Welke planten?

Maak een geveltuintje

Haal eens een paar tegels weg langs de gevel zo kunt u de voorkant van de woning verfraaien. Regenwater kan infiltreren, vogels vinden een schuilplek en nestgelegenheid.

Weghalen van een rij tegels langs de gevel aan de straatkant geeft veel resultaat met weinig inspanning. Planten in de volle grond hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot. Door klimplanten in de geveltuin te plaatsen, blijft het begroeide deel van de gevel in de zomer koel. Als er vruchtdragende soorten, zoals wijnranken of rode bessen worden geplant, bieden de vruchten voedsel voor jezelf, maar ook voor bijvoorbeeld vogels. Daarnaast biedt de beplanting ruimte voor insecten en vlinders om te schuilen. Kleine dieren gebruiken de geveltuintjes om van geveltuintje naar geveltuintje te gaan en zich zo ‘beschermd’ te kunnen bewegen door de straat. Deze groene stukjes (ook wel stepping stones genoemd) vormen samen een soort ‘infrastructuur’ voor dieren. Lees verder hoe je zo’n tuintje maakt.

 

Tegels eruit

Haal een rijtje tegels langs de gevel eruit, gebruik die bijvoorbeeld in de achtertuin voor een stapelmuurtje. Let op: informeer bij de gemeente hoe breed je geveltuin mag worden!

Grond verbeteren

Langs de gevel en onder de tegels ligt zand, schep zeker 30 cm. eruit en vul het aan met goede tuinaarde.

Welke planten?

Afhankelijk of je veel of weinig zon hebt op je gevel kies je planten. Met bolletjes heb je vroeg in het voorjaar al kleur. Klimplanten bedekken snel je gevel (zie infoblad klimplanten).

Zonnig: Leipeer, Stokroos, Lavendel, Salie, Vetplant, Siergrassen, Klimrozen, Blauwe regen. Schaduw: Akelei, Anemoon, Vingerhoedskruid, Hortensia, Varens, Clematis. 

Tip

Geef regelmatig water tijdens lange periodes van droogte.

Door te kiezen voor vogel- en vlindervriendelijke klimmers en planten wordt de biodiversiteit vergroot. Klimrozen moeten jaarlijks worden gesnoeid.