cropped-laatste.png
Inhoud

Groen past overal

Lekker veel potten

Duurzaam in stijl

Ga de hoogte in

Waterwegen

Past er nog een bijtje bij

Duurzame make-over voor een kleine tuin

Met recyclebare materialen, een mini-vijver en vooral veel planten kun je ook een kleine tuin of je balkon makkelijk duurzamer maken. Het ziet er nog prachtig uit ook.

Groen past overal

Een kleine tuin of je balkon maak je vooral milieuvriendelijker met planten. Als je twee derde deel met groen vult, ben je super goed bezig en help je bijen, vlinders en andere insecten. Kies voor planten met verschillende bloeiperiodes, zodat er lang voedselaanbod is, en je tuintje en balkon er lang fleurig uitzien. Als tuinafscheiding neem je het liefst een haag. Dit biedt een mooie broed- en schuilplaats voor vogels.

 

 

Lekker veel potten

Als je nauwelijks plek hebt voor een border, vormen bloempotten, plantenbakken en kratten vol natuurlijk groen een mooi en kleurrijk alternatief. Potten kun je op de kleinste plekjes nog kwijt. Als je ze in verschillende hoogtes zet, geeft dat een extra speels effect. Voor je balkon zijn er ook fleurige relingbakken.

 

 

Duurzaam in stijl

Kies bij de inrichting van je terras of balkon voor handzame meubels die je makkelijk kunt inklappen of ergens onder schuiven. Het beste gebruik je tuinmeubels, vlonders en stijlvolle tuinkleden van gerecyclede of natuurlijke materialen die lang meegaan.

Ook kleine of hangende tuinlampen nemen weinig ruimte in. Met led-lampjes bespaar je veel energie, en ze gaan super lang mee. Solar tuinverlichting is helemaal goed. Bij voldoende zon overdag, heb je in de avond lekker lang licht.  

 

 

Ga de hoogte in

Laat klimplanten of bijvoorbeeld een braam je schutting, balkonmuur of pergola inklimmen óf leg een verticale tuin aan. Met een kant-en-klaar of zelfgemaakt wandsysteem vol bakken met planten maak je optimaal gebruik van een kale muur of schutting, terwijl het maar weinig ruimte inneemt.

 

Waterwegen

Voor water is er altijd wel een mooi en nuttig plekje:

  • Maak een minivijver. Graaf bijvoorbeeld een mortelemmer in en vul deze met waterplanten en water.
  • Ook met een drinkschaal help je al je buurtvogels en bijvoorbeeld ook libellen.
  • Plaats een ruimtebesparende regenton zoals een regenzuil of muurtank.

Past er nog een bijtje bij?

Wil je nog meer doen voor vogels en insecten? Hang vogelkastjes, insectenhotels of bijenhotels op. Ze zijn er in veel soorten en maten. Geef ze wel een beschut plekje, dan kunnen de diertjes er ook in overwinteren!

Advies van de specialist!

Ook moestuinieren leent zich goed voor een kleine tuin. Dit kan het heel goed in een al dan niet verhoogde moestuinbak of in potten.