cropped-laatste.png
Inhoud

Extra energie

Afstoffen

Maatje groter

Beste snoeitijd

Lekker stekken

Frisse voorjaarsstart voor kamerplanten

In de lente krijgen je kamerplanten weer meer daglicht, waardoor de winterrust overgaat in actievere groei. Geef ze een lekkere start met deze voorjaars-verzorgingstips.

Extra energie

Als je planten weer volop gaan groeien, hebben ze ook weer wat extra energie en water nodig. Geef ze dus voorzichtig een slokje meer water dan je deed in de afgelopen maanden, en voeg in het begin van het voorjaar ook alvast een klein beetje vloeibare plantenvoeding toe. De hoeveelheid kun je daarna langzaam weer wat opbouwen.

 

 

Afstoffen

Tijdens de wintermaanden hebben de bladeren van je planten heel wat stof kunnen verzamelen, waardoor ze minder goed licht kunnen opnemen. Wrijf met een zachte, vochtige doek voorzichtig over de bladeren. Spoel de doek tussendoor telkens even uit. Helemaal lekker vinden je planten een sproeibeurt met een plantenspuit, onder de douche of in de wasbak met lauw water. Zorg wel dat je de potaarde goed afdekt.

 

Maatje groter

Het is duidelijk tijd voor een wat grotere pot als een behoorlijk deel van de pot is ingenomen door wortels, deze zelfs onder uit de binnenpot groeien en de grond sneller uitdroogt.

  • Zorg dat de nieuwe pot tenminste twintig procent groter is dan de oude.
  • Doe onderin eventueel eerst een laag hydrokorrels of potscherven. Zo gaan de wortels minder snel rotten als je teveel water hebt gegeven.
  • Verwijder voorzichtig oude grond rond de kluit.
  • Zet de plant op een eerste laag aarde en vul de pot daarna verder bij met verse potgrond.
  • Geef gelijk wat water.

Beste snoeitijd

Ook snoeien doe je het beste in het voorjaar als je planten net weer beginnen te groeien. Snoeien is bijvoorbeeld nodig als je lelijke, verkleurde bladeren en zieke of gebarsten stengels wilt verwijderen, de plant uit vorm is gegroeid of te groot dreigt te worden, of als je vindt dat je kamerplant wel wat voller mag worden. Gebruik altijd een scherpe én schone snoeischaar.

 

Lekker stekken

Uit de gesnoeide takken kun je eventueel nieuwe planten laten groeien. Afhankelijk van de soort plant, zet je gesnoeide takken of bladeren in een vaasje met water of in een kweekpotje dat je vult met stekgrond. In de eerste maanden hebben ze veel licht én warmte nodig. Als je geluk hebt, krijgen je kamerplanten op deze manier snel nieuwe broertjes en zusjes.

 

Advies van de specialist!

Het voorjaar is de beste tijd om je kamerplanten een steuntje in de rug en wat extra aandacht te geven. Zo beginnen ze helemaal happy en sterk aan het nieuwe seizoen!