cropped-laatste.png
Inhoud

Evergreen

Prikkelbaar

Groene naalden

Tip van de specialist

Kamerden

Araucaria heterophylla

De kamerden is een prachtige oerboom die je interieur een modern uiterlijk geeft dankzij zijn strakke symetrische vormen en schotels van groene naaldtakken. Met wat liefde en aandacht blijft hij het hele jaar groen.

Evergreen

Oorspronkelijk kwam de kamerden of Araucaria heterophylla alleen voor op het eiland Norfolk, ten oosten van Australië. De boom prijkt nu nog trots op de eilandvlag. Tegenwoordig is het overal in de wereld een veel gekweekte boom. Vooral bij de jonge bomen zie je een prachtige symmetrische groei. In warme streken kan de Araucaria heterophylla in de natuur vele meters hoog worden, maar in onze huiskamers blijft hij iets bescheidener met 65 tot hooguit 200 cm.

 

Prikkelbaar

De kamerden is wel een beetje kieskeurig. Hij houdt van een lichte plek maar, vooral in de middaguren, niet van direct zonlicht. Ook is hij geen fan van tocht of van een warme kamer. Zorg voor een temperatuur tussen 15 en 20 graden en zet hem niet bij een open raam of vlak bij een ventilator. Als je eenmaal het perfecte plekje hebt gevonden, verplaats hem dan bij voorkeur niet meer.

 

 

 

Groene naalden

Volg deze tips op en de kamerden geeft je er jarenlang mooie groene naalden voor terug.

  • De Araucaria heeft niet veel vocht nodig. Geef pas water als het bovenste deel in de pot begint uit te drogen. De grond mag licht vochtig aanvoelen.
  • Geef in de lente en zomer het liefst twee keer per maand een beetje vloeibare plantenvoeding, bij voorkeur voor zuurminnende planten.
  • Je kamerden staat er weer schoon en fris bij na een fijne sproeibeurt. De plant heeft dat niet per se nodig, maar knapt er wel van op.
  • Kleuren de naalden geel of de onderste takken bruin? Dan staat de plant mogelijk te donker en/of hij krijgt teveel water.
  • Vallen er toch naalden uit? Dan staat de plant te droog of hij krijgt te weinig licht en/of te weinig water.
  • Als je de plant af en toe voorzichtig een slagje draait, krijgt je kamerden geen kans om naar het licht toe te groeien en bewaart hij zijn symmetrische vorm.
  • Snoeien is niet nodig. Haal wel eventuele bruine en dode takken en puntjes weg.

Tip van de specialist!

Tijdens de kerstdagen is de kamerden een leuke kerstboomvervanger. En na de feestdagen heeft hij een groot voordeel: de naalden vallen niet uit en hij blijft gewoon mooi in je huiskamer tot de volgende kerst!