cropped-laatste.png
Inhoud

Meer dan 500 kweekvormen

Inplanten

Blauwmaker

Verzorging

Snoeien

Azalea

Rhododendron

Kamerazalea’s zijn prachtige, rijkbloeiende, romantische planten. Eigenlijk is maar één azaleasoort (van de honderden soorten) echt belangrijk als kamerplant. Dat is Rhododendron simsii, die vroeger Azalea indica heette. Het geslacht Azalea bestaat niet meer. Alle azalea’s zijn aan het geslacht Rhododendron toegevoegd, omdat ze daar genetisch bij horen. De naam azalea is als Nederlandse naam voor bepaalde groepen Rhododendron’s blijven bestaan.

Kamerplant

Kamerazalea’s zijn typisch planten voor de winter en het voorjaar. Ze brengen heerlijke kleur in huis. De kwekers trekken ze speciaal in deze periode in bloei. Je kunt de afstamming van Rhododendron simsii-cultivars onder andere herkennen aan de borstelige haartjes die vaak aan de randen van de blaadjes en de twijgjes zitten. De bloemen hebben een doorsnede van 3-5 cm. De bloemblaadjes zijn vaak wat gegolfd of gekroesd. Je kunt deze planten als ze na enkele maanden zijn uitgebloeid, met wat moeite overhouden. Maar dat wordt niet veel gedaan. Het is veel makkelijker om elk jaar nieuwe planten te kopen.

 

Verzorging

  • Zet je kamerazalea wel op een lichte plek in huis, maar niet in fel zonlicht. Een plek achter een raam voor het westen of oosten is het beste. Een kamerazalea heeft als hij bloeit meer licht nodig dan wanneer hij groen is.
  • Zet je Azalea niet boven een verwarmingselement (bijv. een cv-radiator). De plant houdt van koelte.
  • Een omgevingstemperatuur van 8-16 °C is het meest ideaal, maar temperaturen rond de 20-23 °C kunnen ze nog prima hebben.
  • Kamerazalea’s houden van zure grond en zuur water. Giet dus liefst met zacht (en als het kan regen-)water.
  • De wortelkluit van je kamerazalea’s mag nooit uitdrogen. Voel regelmatig even met je vinger of de potgrond nog vochtig is.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen met de steeltjes eraan. Wil je je plant overhouden dan kun je hem na 15 mei op een beschaduwd plekje in je tuin planten (in zure (heide)grond). Als in de herfst de eerste nachtvorsten dreigen moet hij weer naar binnen. GroenRijk heeft zowel de meest geschikte potten voor binnen als de juiste (pot)grondsoort in voorraad.

Soms is even dompelen nodig

Heb je toch een keer vergeten je kamerazalea water te geven en is de potgrond een beetje droog geworden? Dan moet je dompelen. Dompel de wortelkluit met pot en al in een bak water (op kamertemperatuur). Laat hem daar een kwartiertje in staan. Dan is de kluit weer vol vocht gezogen en stijgen er ook geen luchtbelletjes meer uit op. Even laten uitlekken en je kunt de plant weer in z’n overpot op z’n plek zetten.

 

Een beetje plantengeschiedenis

Azalea’s worden pas sinds 1810 in Europa gekweekt. Vooral Engelse, Belgische en Duitse kwekers zijn ermee bezig geweest. In de USA wordt de  kamerazalea nog altijd ‘Belgian Indica’ genoemd.

 

In het kort

Een prachtige wit bloeiende kamerazalea is in deze tijd van het jaar schitterend om te hebben, te krijgen of te geven. Zo’n kleine heester kan vele weken lang bloeien als hij voldoende (zacht) water krijgt en niet in de felle zon staat. Uitgebloeide bloemen met het steeltje eraan verwijderen. Meer verzorging vraagt een kamerazalea niet. Een echte aanrader van GroenRijk met topkwaliteit.  

Tip van de specialist!

In Japan gelden kamerazalea’s als brengers van geluk. Mooier kun je niet krijgen of geven!