cropped-laatste.png
Inhoud

Wat een vette plant!

Kalanchoë springt eruit

Kalanchoë in het kort

Weinig tijd? Kies een kalanchoë

Kalanchoë Blossfeldiana

Weinig water

Tip van de specialist

Kalanchoë - korte dag, lang plezier

De Kalanchoë (Kalanchoë blossfeldiana) is een korte-dag-plant, dat wil zeggen dat hij pas bloemen vormt als de dag korter is dan de nacht. Het heeft dus niets te maken met hoelang je er plezier van hebt. Integendeel, hij bloeit lang en uitbundig. Daar word je opslag vrolijk van tijdens de korte dagen. Voor deze plant geldt zeker: overdaad baat!

Wat een vette plant!
De Kalanchoë komt oorspronkelijk uit Madagascar, maar in ons koele klimaat doet hij het ook uitstekend. Je hebt er niet eens groene vingers voor nodig. Een Kalanchoë houdt van volle zon. Je kunt er dus ook mooi mee pronken op je vensterbank. Als ze te lang in te veel licht staan kleuren de bladeren rood, ze geven dus zelf aan als ze aan verkoeling toe zijn.

 

Kalanchoë springt eruit
Het is ook niet snel te koel voor deze plant. Rond 10 graden ligt zo’n beetje zijn ondergrens. Dat maakt ook dat de Kalanchoë prima buiten kan staan. In de periode dat je tuinplanten nog niet uitbundig bloeien springt de Kalanchoë er echt uit. Of je ze nou binnen of buiten neerzet, let er altijd op dat het water goed weg kan stromen.

 

Kalanchoë in het kort:
Reken op acht prachtweken bloemenzee.
Zo nu een dan een scheutje plantenvoeding betekent nog langer genieten.
Kalanchoë is niet kieskeurig qua temperatuur, tussen 10 en 25 graden zit je goed.
Buiten heeft de Kalanchoë het ook prima naar zijn zin maar het mag niet te koud worden.
Deze plant wil droge voeten (ook buiten).
Een plant om mee te ‘schilderen’; geef je huis een nieuwe look met uitbundige, gewaagde    of juist romantische combinaties!

 

Weinig tijd? Kies een Kalanchoë
Heb je weinig tijd, maar hou je wel van bloemen in huis? Dan is de Kalanchoë een uitstekende keuze. Je hebt het gemak van een plant en de aanblik van een boeket! Acht weken vol in bloei is geen uitzondering. Er zijn eye-catchers in overdonderend felle kleuren (geel, rood, paars, oranje en wit), maar ook in romantische gedekte (oud)roze tinten. Neem je vrijheid om ze onderling te combineren en er een levend schilderij mee te maken. Experimenteer ook welke sierpotten jouw unieke woonstijl het best accentueren.

Kalanchoë Blossfeldiana
De Blossfeldiana is genoemd naar de Duitse kweker Robert Blossfeld die deze planten sinds 1932 succesvol teelde. De oorspronkelijke kleur was oranje-rood, maar inmiddels is het palet fors uitgebreid en bestaan er wel 125 soorten. De Blossfeldiana heeft sierlijke geschulpte blaadjes.

 

Weinig water
Verlies je hem een paar dagen uit het oog, geen punt de kluit mag af en toe een beetje indrogen. De Kalanchoë hoort tot de Crassulaceae. Het zijn succulenten. Dat wil zeggen dat ze tot de vetplantenfamilie horen. Ze slaan vocht op in hun vlezige dikke bladen. Als het koeler wordt hoeven ze minder water. Een keer in de week water geven is voldoende. In het voorjaar en in de zomer wat cactusvoeding is een geweldige stimulans voor een nog langer, nog uitbundigere bloei.

Tip van de specialist!

Als  de Kalanchoë is uitgebloeid, laat hem dan in een donkere ruimte rusten voor vijf weken. Zodra je hem weer op een zon rijke plek zet kunnen de bloemen terugkeren na drie weken.