cropped-laatste.png
Inhoud

Alleen maar voordelen

Groene haag

Weinig werk

Stijlvol solo

Advies van de specialist

Japanse hulst

Ilix crenata

De Japanse hulst is dé perfecte vervanger van de traditionele buxushaag. Hij heeft dichte donkergroene ovale blaadjes, groeit compact, is groenblijvend en zeer geschikt als hoge, maar ook als lage haag.

Alleen maar voordelen

Oorspronkelijk groeit de Japanse hulst (Ilex crenata) niet alleen in Japan, maar ook in China, Taiwan en Korea. Deze groenblijver lijkt in uiterlijk en groei enorm op de buxus, maar is niet bevattelijk voor de gevreesde buxusmot of andere ziektes waar de buxus veel last van heeft. Je hebt keuze uit verschillende gekweekte soorten met uiteenlopende eigenschappen en groentinten. Ze kunnen 3 tot zelfs 5 meter hoog worden. Veel soorten krijgen bovendien bescheiden crèmewitte bloemetjes en in de herfst donkere, verscholen besjes waarmee je vooral vogeltjes een groot plezier doet.

 

Groene haag

De Japanse hulst doet het prima op vrijwel iedere standplaats. Hij houdt van volle zon of halfschaduw, maar ook in de schaduw groeit hij gewoon door. Zet hem in goed doorlatende grond en voeg eventueel potgrond toe in het plantgat. Stamp de aarde daarna even goed aan. Het aantal plantjes dat je nodig hebt voor een haag, hangt sterk af van de hoogte. Zijn je jonge planten nog geen 20 cm hoog, dan heb je er gauw 8 per meter nodig. Heb je Japanse hulst met een hoogte van 30 cm aangeschaft, dan is 7 plantjes per meter genoeg.

 

Weinig werk

Na de aanplant heeft de Japanse hulst niet veel onderhoud meer nodig. Met deze tips ontstaat een gezonde, volle haag:

  • Geef na het aanplanten gelijk goed wat water en zorg dat de grond in de eerste weken nog vochtig blijft.
  • Geef ook tijdens droge zomers vaak water. Opgevangen kalkvrij regenwater is helemaal ideaal.
  • Snoei de Japanse hulst het liefst op een bewolkte dag. Eén keer in mei en eventueel nog in september is voldoende. Zo kan hij lekker dicht vertakken, waardoor een volle haag ontstaat. Als de haag eenmaal gevormd is, kun je hem maandelijks wat bijknippen.
  • Geef elk jaar wat organische meststoffen. Bij voorkeur in de lente.

 

Stijlvol solo

Je hoeft Japanse hulst natuurlijk niet alleen in een haag te zetten, hij is ook prachtig als wintergroene soloplant in je border of in een sierpot. Net als de buxus kun je deze Ilex crenata prima in allerlei vormen snoeien. Hij nodigt je gewoon uit om lekker creatief met je snoeischaar te zijn.

Advies van de specialist!

Japanse hulst groeit sneller dan buxus, dus je hoeft iets minder lang te wachten tot je haag op hoogte is.