cropped-laatste.png
Inhoud

Oosters en westers

Het hele jaar genieten

Plantplan

Easy esdoorn

Tip van de specialist

Japanse esdoorn

Acer palmatum

De sierlijke bladeren aan de grillig gevormde takken van de Japanse esdoorn laten in de herfst hun mooiste kleuren zien. Van geel tot oranje, felrood of aubergine. Afhankelijk  van het seizoen geeft deze bijzondere boom je rust én spektakel.

Oosters en westers
De Japanse esdoorn (Acer palmatum) is een must in oosterse tuinen maar past ook mooi bij andere groene stijlen. Door de fijn ingesneden handvormige bladeren heeft deze meditatieve eyecatcher een geheel eigen karakter. Er zijn soorten met slechts een paar inkepingen, maar ook soorten met hele diep ingesneden, bijna veerachtige bladeren. De Japanse esdoorn ziet er vooral mooi uit als je hem de ruimte geeft om in de breedte te groeien. Ook vrijstaand, alleen tussen bodembedekkers, of in een pot komt hij geweldig tot zijn recht. Je kunt kiezen uit laagblijvende struiken van anderhalve meter tot metershoge bomen.

 

Het hele jaar genieten

Nadat de blaadjes van de Japans esdoorn zich in de lente hebben ontvouwd, groeien er van april tot juni kleine boeketjes van bloemen aan de takken. In de herfst krijgen de bladeren vlammende kleuren waarmee de al wat kaler wordende tuin lekker opfleurt. Ook kun je de vruchtjes zien rond dwarrelen aan vleugeltjes. Tenslotte vormen de kale takken in de winter nog een mooi, soms grillig silhouet.

 

Plantplan
Let op de volgende zaken als je gaat planten:

  • Plant de Japanse esdoorn bij voorkeur tussen oktober en maart.
  • Geef hem een plek in de halfschaduw.
  • Groene soorten kunnen meer zonlicht aan dan de roodbladige soorten waarvan de bladranden kunnen verbranden.
  • Zorg voor een goed doorlatende grond met humus. De aarde mag ook licht zuur zijn.
  • Plant de wortels niet te diep.

 

Easy esdoorn
Met deze tips doet je Japanse esdoorn het helemaal prima:

  • Zorg dat de wortels niet continue nat staan in verband met rotting.
  • Als je Japanse esdoorn in een pot staat, geef je bij warm weer één tot twee keer per week water.
  • Geef in het voorjaar wat organische mest.
  • Snoeien hoeft niet. In juli of augustus kun je de vorm naar eigen inzicht wat bijsnoeien en in oktober of november de wat dikkere takken weghalen.

Tip van de specialist!

Zoek je naar mooie planten die goed combineren met je Japanse esdoorn? Denk dan eens aan soorten die van oorsprong ook uit Japan komen zoals Skimmia, Helleborus of Hosta.