Hortensia

Hydrangea macrophylla

De naam Hydrangea komt uit het Grieks en betekent ‘watervat’. Die naam danken de planten aan de enorme hoeveelheden water die ze opzuigen en verdampen. De soortnaam macrophylla komt uit het Latijn en betekent ‘groot blad’. De boerenhortensia is dus eigenlijk het ‘grootbladig watervat’.

Zin in een zomer- of najaarstuin vol bloemen en vrolijkheid? Denk dan eens aan hortensia’s. Ze passen zowel in grote als kleine (stads)tuinen. Zowel donkere schaduwhoekjes als zonnige plekken vrolijk je eenvoudig op met deze gigantische bloeiers. Hou wel rekening met het aantal zonuren per dag. De hortensia zorgt op een plekje in de (half)schaduw voor een flinke portie zomer. Heb je een zonovergoten tuin? Dan zijn er alternatieven zoals pluimhortensia’s. En als je ze eenmaal in je tuin hebt staan, ga je ieder jaar bloeiend de zomer in! Tuinhortensia’s in allerlei kleuren en vormen zijn vanaf mei volop verkrijgbaar.

 

Meer dan 500 kweekvormen

De meeste vertonen witte, roze, rode of blauwe bloemkleuren, zoals ook de pluimhortensia. Dat geldt ook voor de types die GroenRijk nu aanbiedt. Goed om uit te kiezen! De kleur is in sommige gevallen te beïnvloeden. Planten met roze bloemen kunnen blauw gaan bloeien. Dat gebeurt als ze in zure grond worden gezet of als er ijzer of aluminium in die grond zit (dat wordt er dan ook soms bij gedaan om blauwe bloemen te krijgen). Bij wit bloeiende planten kunnen de bloemen tijdens het groeiseizoen roze of roder worden, maar dan beginnen ze hun bloei het jaar erop wel weer wit.

 

Inplanten

Wanneer je je hortensia in de tuin wilt planten, moet je een voldoende ruim plantgat maken (op een licht beschaduwde plek) en de grond die je rond de wortels in het gat terugbrengt, verrijken met goede compost. Maak de wortels aan de buitenkant van de kluit rondom iets los voor je de plant in het plantgat zet. Dat bevordert een goede doorgroei. Zorg dat de grond na het inplanten vochtig blijft. Ze zijn ook goed geschikt voor op het balkon.

 

Blauwmaker

Wil je de mooie blauwe kleur van je hortensia ieder jaar behouden? Strooi of besprenkel de grond dan in de eerste helft van september met aluminiumsulfaat of kali-aluin.
Let hierbij op dat het sulfaat niet over het blad of de bloem wordt gegoten. Dit middel is verkrijgbaar bij onze tuincentra. Blijven blauwe hortensia’s in de tuin niet blauw, ook niet na toevoeging van (kali-)aluin of aluminiumsulfaat? Gebruik dan licht zure (eventueel zandige) veengrond van pH 4 tot 4,5. Je kan ook vragen naar zogenaamde ‘blauwmaker’ van het merk Pokon.

 

Verzorging

  • Standplaats: (half)schaduw
  • Water: veel water bij warme temperaturen
  • Grond: hortensiagrond
  • Voeding: alleen tijdens de zomermaanden
  • Snoeien: ja, verschilt per soort

Snoeien

Groep 1: bolvormige bloemen (Hydrangea macrophylla). Deze hortensia’s – die ook wel boerenhortensia’s worden genoemd – bloeien op het oude hout. Snoei bij deze hortensia’s alleen de oude bloemtoppen eruit. Doe dat net boven de dikke knoppen. Ook het oude hout mag u eruit snoeien. Snoei elk jaar een paar takken in zijn geheel weg. Zo verjongt u de struik. De beste tijd om te snoeien is van eind maart tot half april.

Groep 2: pluimvormige hortensia’s (Hydrangea paniculata, Hydrangea arborescens ‘Annabelle’) snoeit u in de winter of het vroege voorjaar terug. Door ze elk jaar terug te snoeien net boven het tweede of derde oog, ontwikkelen ze grotere bloemen dan wanneer u ze niet snoeit.

Groep 3: schermvormige hortensia’s (Hydrangea serrata, Hydrangea macrophylla ‘Teller’). Deze soorten behandelt u hetzelfde als de bolvormige hortensia’s, maar hebben over het algemeen minder snoei nodig. Als de plant op den duur te groot wordt, kun je er ieder voorjaar enkele van de oudste takken kort bij de grond uitknippen. Dat stimuleert bovendien de groei van nieuwe takken en in de loop van enkele jaren verjong je zo de hele plant, waardoor hij rijk blijft bloeien. Deze manier van snoeien wordt dan ook verjongingssnoei genoemd.

Advies van de specialist!

Je kunt de bloemen van deze hortensia’s ook goed drogen. Hang ze dan aan hun stelen in een droge ruimte op. Op de vaas drogen kan ook.