cropped-laatste.png
Hoera voor de herfstspin

In de herfst lijken er meer spinnen rond te kruipen dan in andere seizoenen. Of dat echt zo is én waarom deze griezelig ogende beestjes juist fantastische biologische opruimers zijn, lees je hier.

Meer spinnen in de herfst?

Buiten zie je overal webben en binnen lijken er in de herfst ook meer achtpotige beestjes voor je weg te schieten. In werkelijkheid zijn er net zoveel spinnen als in de zomer, alleen zie je buiten de webben beter door neergeslagen dauw en zijn de meeste spinnen nu zichtbaarder, actiever en volgroeid. De kruisspin bijvoorbeeld is in de zomer nog maar een klein beestje met mini-kruis, maar in de herfstmaanden groeit hij uit tot een spin van formaat. Vandaar dat hij dan een stuk eerder opvalt.

 

Biologische superbestrijder

Nederland telt wel 650 verschillende spinnensoorten, waarvan er zo’n 30 gewoon in je directe omgeving voorkomen. Vooral de gewone huisspin zit ook binnen. Spinnen zijn overal, en dat is maar goed ook, want al die harige beestjes zijn super nuttig. Ze ruimen namelijk allerlei vervelende insecten voor ons op. Niet alleen vliegen en muggen, maar bijvoorbeeld ook bladluizen, fruitvliegjes, mijten, zilvervisjes en cicaden. Bovendien vormen spinnen op hun beurt weer een lekker hapje voor verschillende vogels, zoogdieren, wespen, amfibieën en vleermuizen!

 

Geef ze de vrijheid

Als je een spin van dichtbij bekijkt, zie je pas echt wat een bijzonder diertje het is: zijn lichaam lijkt uit twee delen te bestaan en hij heeft niet alleen acht poten, maar vaak ook nog eens acht ogen bovenop de kop. Spinnen maken bovendien spinvloeistof, waarmee ze kunstige, elastische en oersterke webben kunnen maken. Vind je een spin in huis? Sla hem vooral niet dood en zuig hem ook niet op in de stofzuiger, maar vang het beestje in een potje, met een papiertje of met een speciale spinnenvanger en laat het beestje buiten weer lekker vrij.

 

Dodelijke huwelijksnacht

Aan het eind van het jaar loopt het met veel spinnen trouwens niet goed af. Na de paring in de herfstmaanden worden verschillende mannetjesspinnen opgegeten door het vrouwtje. Daarna overleven de meeste spinnensoorten de koude winter niet. Gelukkig hebben ze overal in de natuur eitjes achtergelaten, zodat de volgende spinnengeneratie vanaf het voorjaar weer nuttig aan de slag kan!

 

 

Advies van de specialist!

Spinnen zien er misschien eng uit, maar het zijn geweldig nuttige beestjes die veel irritante plaagdieren voor jou opruimen. Maak ze dus niet dood, maar laat ze lekker buiten aan het werk gaan.