Hibiscus

Een bloeiende tuinhibiscus is puur genieten. De exotische bloemen laten zich vanaf juli zien en geven je direct een zomers vakantiegevoel. De Tuinplant van de Maand juli vraagt bovendien geen noemenswaardige verzorging zodat je optimaal kunt relaxen in eigen zomertuin.

Inhoud

Bijzonder hart

Combinaties

Verzorging

Advies van de specialist

Bijzonder hart
De tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) wordt ook wel altheastruik genoemd. De heester met frisgroen en glanzend blad bloeit vanaf juli tot in het najaar. De klokvormige bloemen hebben of enkele of dubbele bloemblaadjes en zijn vaak groot en indrukwekkend. Het kleurenpalet van de Hibiscus varieert van violetblauw tot rood en van lichtpaars tot spierwit. Wanneer je de bloemen eens van dichtbij bewondert, ontdek je ook de meeldraden en het opvallend roodpaarse bloemenhart.

Combinaties
Een plekje vinden in de tuin voor Hibiscus is niet moeilijk: een plaats in de zon of halfschaduw is prima. Deze rijkbloeiende struik stelt nauwelijks eisen en zal het daarom in haast elke tuin naar zijn zin hebben. Haal eens een paar tegels uit de voortuin en plant een Hibiscus. In een zonnige border is de tuinplant prima te combineren met vaste planten als rode zonnehoed (Echinacea), duizendblad (Achillea) en flox (Phlox paniculata). Weinig ruimte? Kies dan voor een Hibiscus op stam. Aan de voet van het ‘boompje’ is dan genoeg ruimte voor andere, lagere beplanting.

Verzorging
Een tuinhibiscus vraagt nauwelijks verzorging en je hebt geen groene vingers nodig om te genieten van de bloemenpracht. Geef de struik tijdens droge periodes regelmatig water (net als de rest van de tuinbeplanting). Als de Hibiscus het naar z’n zin heeft kan hij tot wel drie meter hoog worden. Om de heester compact te houden, kun je ‘em in het voorjaar wat terugsnoeien. De Hibiscus is prima bestand tegen Nederlandse winters.

Advies van de specialist!

Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is en check dit ook regelmatig. Een Hibiscus zonder water verliest heel snel bloemen en gaat slap hangen.