cropped-laatste.png
Inhoud

Kleine aanpassingen, groot effect!

Weinig onderhoud

Het gemak van een wilde tuin

In een wilde tuin is er veel leven op elke vierkante meter. Insecten, vogels en kleine zoogdieren komen graag op bezoek en het aanbod van nectar, stuifmeel en besjes uit bloeiende planten en struiken is groot. Water vindt er makkelijk een weg en de tuin droogt niet snel uit.

Kleine aanpassingen, groot effect!

Voor een natuurlijke, wilde tuin hoeft niet alles op de schop. Denk bijvoorbeeld aan deze aanpassingen:

  • Minder zwarte aarde: met bodembedekkende planten en houtsnippers, boomschors of cacaodoppen op kale plekjes ontstaan er bij regenbuien minder plassen én geef je minder water bij droogte. Verteerde resten leveren ook weer voeding.
  • Minder steen en kale schuttingen: vergroot de hoeveelheid groen in je tuin met wilde hagen, klimplanten tegen schuttingen en muren en verminder het aantal terrastegels.
  • Stapelmuurtjes: in de kiertjes van stapelmuurtjes met oude stenen of dakpannen kunnen wilde bijen, spinnen en solitaire wespen nestelen. Ook kikkers, salamanders en padden verstoppen zich er graag. In een verhoogde border achter een stapelmuurtje groeien planten die droogte aankunnen goed.
  • Meer water: waterrijke plekjes trekken onder meer salamanders, kikkers, libelles en waterjuffers aan.
  • Bloemenweide: wat minder gras en wat meer weidebloemen bevorderen de biodiversiteit in je tuin.
  • Inheemse planten: ondersteun de Nederlandse natuur in je tuin met inheemse planten als vingerhoedskruid en margriet.
  • Bijen en vlinders: met bijenhotels en bijen- en vlinderplanten, zoals damastbloem en vlinderstruik, trek je meer nuttige bijen- en vlindersoorten naar je tuin.
  • Vogels: help vogels met nestkastjes, drinkplekken, rommelhoekjes en dichte struiken en bomen waarin ze kunnen schuilen en voedsel vinden.
  • Egels: plaagdieren zoals slakken en kevers staan op het menu van egels. Geef hen schuilplekjes zoals een egelhuisje, een composthoop of een hoekje met een stapeltje takjes en bladeren.

Weinig onderhoud

In een natuurlijke, wilde tuin hoef je niet steeds water te sproeien of mest te geven. Planten zaaien zich vanzelf uit, waardoor je tuin er ieder jaar anders uitziet. Maar je hoeft je natuurlijk niet door alles te laten verrassen. Haal in het voorjaar wel hardnekkige planten zoals bramen weg en verwijder een deel van de plantsoorten waarvan er teveel zijn.