cropped-laatste.png
Inhoud

Vroeg in de ochtend

Dorstig gras

Terras en balkon

Water sparen

Advies van de specialist

Het beste moment voor water

Tijdens droge periodes en op hete dagen hebben de planten in je tuin en op je balkon en terras extra water nodig. Als je dat slim en op de juiste momenten doet, kun je veel water besparen.

Vroeg in de ochtend

Water is essentieel voor de planten in je tuin, maar geef ze vooral niet elke dag een klein beetje. Het water moet ook de diepe wortels kunnen bereiken. Geef je tuinplanten in droge periodes daarom eens of twee keer per week een flinke plens. Het beste moment van de dag is vroeg in de ochtend of eventueel aan het begin van de avond. Zo bespaar je heel wat water. Besproei je planten niet tijdens felle zonuren. Het water verdampt dan veel te snel en de bladeren van sommige planten kunnen verbranden.

Dorstig gras

Ook je gazon heeft heel wat water nodig, zeker als je op zandgrond woont. Een tot twee keer per week in droge periodes langdurig sproeien is geen overbodige luxe, dat houdt je gras fris en groen. Je gazon heeft in warme periodes 10 tot 15 mm water nodig. Met een regenmeter houd je dit makkelijk bij. Een nieuw gezaaid gazon en kant-en-klare nieuwe graszoden kun je in droge periodes het beste dagelijks sproeien, maar geef hierbij vooral niet te veel.

Terras en balkon

Planten in potten en bakken geef je op normale lente- en zomerdagen twee tot drie keer per week water. Bij warm en droog weer hebben ook je potplanten veel extra water nodig, zeker als ze overdag in de volle zon staan. Geef meerdere keren per week in de ochtend of avond een goeie slok en controleer af en toe of de potgrond vochtig is en niet alleen de bovenlaag. Zorg wel dat overtollig water weg kan stromen, bijvoorbeeld met hydrokorrels of potscherven en afvoergaten onder in de pot.

Water sparen

Met deze tips ga je nog watervriendelijker met je tuin om:

  • Maak na het planten eventueel een laag dijkje rondom je nieuwe plant om water vast te houden.
  • Bespaar veel water door bij de indeling van je tuin en bij het water geven rekening te houden met de afzonderlijke waterbehoeftes van je planten.
  • Als je een gieter gebruikt of een druppelsysteem kun je heel gericht rondom de plant water geven en gaat er weinig verloren.
  • Compost gemengd door zandgrond helpt goed om water vast te houden en zorgt in kleigrond juist voor een losse structuur, waardoor het water de wortels beter bereikt. 

Advies van de specialist!

Sproei niet altijd langs dezelfde kant van je plant. De wortels zullen ongelijkmatig groeien en minder goed voedingststoffen uit de bodem kunnen halen. Geef dus rondom de plant water.