cropped-laatste.png
Inhoud

Van oost naar west

Lekker veel ruimte

Welke Herstanemoon

Fantastische herfstcombinaties

Jonkies

Herfstanemoon

De oranjegele harten van de herfstanemoon combineren wonderlijk mooi met de zachtroze of roomwitte blaadjes van haar bloemen. Ze bloeien lekker lang van augustus tot oktober.

Van oost naar west
De wilde anemoon komt oorspronkelijk uit China, is vervolgens doorgekweekt in Japan en China, en in de negentiende eeuw naar Europa gereisd. Inmiddels heeft ze met haar opmerkelijk mooie bloemen overal ter wereld heel wat harten gestolen. Ze bloeit lang en rijk, trekt veel vlinders aan en doet het goed in potten én in borders. De pastelkleurige lilaroze of witte bloemen op lange, ranke stelen zijn opvallend maar nooit opdringerig aanwezig. Daardoor past de herfstanemoon bij veel plantensoorten. Sommige soorten geven ook nog een bonus met pollen vol wintergroen blad.

Lekker veel ruimte
Je herfstanemoon houdt van een plek in de halfschaduw tot volle zon in goed doorlatende, humusrijke grond. Houd er tijdens het planten rekening mee dat de pol wel 60 cm in doorsnee kan worden, dus geef haar de ruimte. Zorg dat de aarde niet uitdroogt, maar laat de kluit in de winter ook niet te nat worden. In het voorjaar, vlak voordat de plant weer uitloopt, kun je dode takken en bladeren wegsnoeien. Geef dan ook gelijk wat organische mest voor een goede bloei.

 

Welke herfstanemoon?

Veel gecultiveerde herfstanemoonsoorten zijn uit deze twee groepen gekweekt:

 • Anemone x hybrida
  Deze soort wordt ook wel de Japanse anemoon genoemd en kan vrij hoog worden. Maximaal 1.25 tot 1.50 meter. Ze bloeit soms al half augustus. De bloemen hebben 7 tot 9 bloemblaadjes en zijn groot, met een doorsnede van 6 tot 7 cm.
 • Anemone hupehensis
  Deze soort blijft meestal wat lager en de bloemen zijn vaak kleiner met een doorsnede van 5 tot 6 cm. Vaak komt de bloei wat later op gang. Ze kan ook wat meer schaduw aan dan de Anemone x hybrida.

Fantastische herfstcombinaties
De herfstanemoon kun je prachtig met andere najaarsbloeiers combineren. Kies bijvoorbeeld een of meerdere van deze soorten om mee te mixen:

 • Herfstaster (Aster)
 • Blauwe monnikskap (Aconitum)
 • Zilverkaars (Actaea)
 • Alsem (Artemisa)
 • Bolchrysant (Chrysanthemum)
 • Leliegras (Liriope muscari)
 • Lampenpoetsergras (Penniseteum alopecuroides)

Jonkies

Herfstanemoon vermeerdert zich makkelijk, waardoor je al in het volgende jaar snel familie-uitbreiding kunt krijgen.

Advies van de specialist!

Samen met andere herfstbloeiers zorgen herfstanemonen van nazomer tot herfst voor een heerlijke kleur in de tuin.