cropped-laatste.png
Inhoud

Oosters mysterie

Seizoensveranderingen

Standplaats

Volhouder

Tip van de specialist

Hemelse bamboe

Nandina domestica

Met zijn ranke takken en naar dieprood kleurende bladeren heeft hemelse bamboe of Nandina domestica alles in huis om zich telkens opnieuw te laten bewonderen. Deze heester ziet er ieder seizoen anders uit: hij bloeit, kan bessen krijgen én is wintergroen, of nee winterrood!

Oosters mysterie
De poëtische naam hemelse bamboe is eigenlijk onjuist. Nandina domestica is geen bamboesoort, maar heeft wel een oosterse achtergrond. Hij wordt traditioneel bij Chinese tempels geplant. Sommige variëteiten krijgen besjes zonder bevruchting, ander soorten hebben voor bessen een mannelijke én vrouwelijk heester nodig. Maar ook zonder bessen is hemelse bamboe prachtig door de groenblijvende, wat gevederde en steeds verkleurende bladeren.

 

Seizoensveranderingen
Hemelse bamboe verrast je op veel momenten in het jaar:

  • Lente: er vormen zich nieuwe takken. De bladkleur is roze.
  • Zomer: roomwitte bloemen bloeien, afhankelijk van de variëteit, tussen juni en augustus. De bladkleur is nu groen, oranje of geel.
  • Herfst: de bladeren kleuren naar rozerode of paarsrode tinten.
  • Winter: rode bessen geven extra kleur.

Standplaats
Zowel op een zonnige plek als in de halfschaduw voelt hemelse bamboe zich thuis. Zet hem het liefst wel op een beschutte plek. Omdat het zo’n opvallende plant is, kun je hem als losstaande blikvanger neerzetten, maar ook langs de randen van je tuin is het een prachtplant. Bovendien is de Nandina domestica geschikt om in een grote pot of bak te pronken. De meeste soorten worden tussen de 150 en 200 cm hoog. In een pot of bak blijven ze lager.

 

Volhouder

Met deze tips geniet je lang van de hemelse bamboe:

  • Graaf bij het aanplanten een ruim plantgat in losgemaakte aarde en vul dit aan met potgrond.
  • Geef in droge periodes tussen april en september een tot twee keer per week water.
  • Bescherm de hemelse bamboe in de winter als de temperatuur onder de -10 graden daalt met vliesdoek of met hooi op de kluit.
  • Snoeien hoeft niet. In de lente knip je eventueel wat dode takken weg tot op de grond.
  • Twee keer per jaar bemesten vindt de plant fijn. Eerst in het vroege voorjaar en daarna nog eens tijdens de bloeiperiode.

Tip van de specialist!

Nog een decoratietip voor de wintermaanden: gebruik de bladeren van hemelse bamboe eens in bloem- of kerststukjes. Gegarandeerd succes!