cropped-laatste.png
Inhoud

Teken en vlooien

Veilig uitlaten

Laat je kat niet liften

Konijnen in de kou

Gastvrije wintertuin

Advies van de specialist

Help dieren door de winter

In de winter hebben zowel je huisdieren als de dieren in je tuin extra hulp nodig om warm en veilig de gure en donkere dagen door te komen. Met deze praktische tips help je ze om gezond te blijven.

Teken en vlooien

Als huisdieren weer wat vaker binnen zijn en de verwarming aan gaat, ontstaan ideale omstandigheden voor vlooien. Buiten zijn er vaak nog volop teken, zeker in het bos. Bescherm je hond of kat daarom preventief.

 

Veilig uitlaten

Op koude winterdagen help je honden met een dunne vacht, met een lekker wind- en waterdicht jasje. Ligt er sneeuw? Laat de hond er niet van eten en pas op dat hij geen strooizout aan zijn poten krijgt. Als je huisdier ervan likt, kan het een zoutvergiftiging opleveren. Als het heel koud is buiten, doe je de hond een groot plezier als je de zolen van zijn poten insmeert met vaseline of een speciale zalf. 

 

Laat je kat niet liften

Als het buiten erg guur en koud is schuilen katten vaak op een lekker beschut plekje, zoals in de schuur of onder de motorkap van auto’s. Controleer je schuur dus altijd voor je de deur sluit en geef een paar kloppen op de motorkap van je auto voor je wegrijdt. Als daaronder een kat zit, zal deze van schrik waarschijnlijk maken dat hij weg komt.

Konijnen in de kou

Konijnen die het hele jaar door buiten staan kunnen heel goed tegen de kou. Je kunt hun wintervacht vergelijken met een warme, dikke winterjas. Haal ze dus niet binnen, ook niet voor even, voor je eigen plezier. De temperatuursverandering is dan veel te groot. Geeft ze bij koud weer lekker veel stro en ververs het water twee keer per dag als het vriest. Als het in de winter
’s nachts ècht flink gaat vriezen (-10°C of meer) kun je ze een warmtekussen (warmtepod) geven welke je van tevoren in de magnetron opwarmt. Zorg dat deze niet te warm is en onder het stro ligt. 

 

Gastvrije wintertuin

Zo zorg je goed voor dieren die op bezoek komen in je tuin:

  • Egels en kikkers overwinteren perfect in een beschut bladerenhoopje of een stapeltje oud hout.
  • Egels help je extra goed met speciaal egelvoer en een bakje water.
  • Eekhoorns in de buurt? Leg een notenmix voor eekhoorns op een speciale voederplaats waarmee het diertje een fijne wintervoorraad kan aanleggen.

bron: www.dierenbescherming.nl

Advies van de specialist!

Als het heel koud is buiten, doe je de hond een groot plezier als je de zolen van zijn poten insmeert met vaseline of een speciale zalf.