cropped-laatste.png
Inhoud

Heet hele jaar mooi

Hoe zit het ook al weer: Kerstroos of Kerstster?

Maximaal genieten: eerste jaar binnen, daarna buiten

Helleborus is een bikkel

Advies van de specialist

Helleborus:
fantastische winterbloeier

Paars, wit, roze, geel of gespikkeld: geef je wintertuin of -terras kleur met verschillende Helleborussen. Ze bloeien lang en uitbundig en blijven ook daarna nog het hele jaar mooi!

Het hele jaar mooi

Helleborus of nieskruid bloeit midden in de winter met trosjes vol wat hangende, komvormige bloemen en een geelgroen hart boven donkere bladeren. Zo heb je groen én bloemen in de donkere wintermaanden! In totaal bestaan er zo’n 22 soorten, die vooral veel in de Balkanlanden groeien. Winterbloeiend zijn onder meer de Helleborus niger of kerstroos, die witte naar roze verkleurende bloemen draagt, en de Helleborus orientalis (Oosterse kerstroos of lenteroos) met gele, roze, donkerpaarse of zelfs gespikkelde bloemen. De cultivar ‘Early Purple’ bloeit zelfs al tijdens de kerstdagen met purperkleurige bloemen.

 

Van huis naar tuin

Al in november verschijnen er knoppen aan de winterbloeiende Helleborussoorten en vanaf eind december of januari tot ver in april geniet je van zijn grote bloemen, zelfs als er sneeuw ligt. Schrik niet als de spatelvormige bladeren wat gaan hangen, Helleborus is prima winterhard en knapt na de vorst vanzelf weer op. Ze zijn er in uiteenlopende maten: van een klein exemplaar voor in een pot of schaal tot een flinke struik voor in de border of een grote bak. Na de bloei kun je de potplanten alsnog in je tuin overzetten.

Handige Helleborustips

Helleborus heeft weinig onderhoud nodig, maar het is wel handig om deze tips te volgen:

– Geef je Helleborus een beschut plekje in de halfschaduw in goed doorlatende, humus- en kalkrijke grond.

– Laat het struikje staan waar je hem hebt geplant. Hij kan niet tegen verplanting.

– Geef regelmatig wat water, maar laat de aarde niet te nat worden.

– Geef in het vroege voorjaar en in de herfst wat organische mest en in het voorjaar eventueel wat extra kalk.

– Verwijder vóór de bloei af en toe oude bladeren. Draag wel handschoenen, want de plant is licht giftig.

 

Stinkende bloemen?

Ook zo onder de indruk van de Helleborus? Kies dan zeker ook voor de wintergroene Helleborus Foetidus (stinkend nieskruid) die wel een meter hoog kan worden, diep ingesneden bladeren heeft en klokvormige geelgroene bloemen draagt van januari tot mei. Als je deze aanraakt, ruiken ze niet zo lekker, maar ze zien er fantastisch uit!

Advies van de specialist!

De Helleborus bloeit het best op een koele plek. Het liefst ca. 17°C.