In het najaar beginnen veel heideplanten juist aan hun mooiste tijd. Als je nu winterheide plant, geniet je nog lang van haar bonte blad- en bloemkleuren.
Taaie groenblijvers Heideplantjes zijn groenblijvend en kunnen prima tegen vorst. Calluna vulgaris of zomerheide bloeit met haar geschubde blaadjes van augustus tot en met november. De meeste soorten van Erica of winterheide zijn iets lager. Zij begint juist rond december met de bloeiperiode en gaat door tot in april. Erica heeft vele kleine, lieflijke bloemetjes in rood, paars, zacht roze of wit en kleine, naaldachtige blaadjes die per soort in kleur kunnen verschillenen.
Kleine kelkjes en bonte bladeren
In je tuin zijn heideplanten vooral mooi in een groepje bij elkaar of op een rijtje langs een pad of border. Voor een extra kleurig effect plant je een mix van verschillende soorten in matchende kleuren. Naast de kleine bloemkelkjes, kan ook het blad van winterheidesoorten in kleur verschillen. Zo zijn er opvallende groene, gele en zilverkleurige bladeren.
Op je terras en balkon kun je ook volop variëren. Plant verschillende heideplantjes in aparte potjes of samen in een grote pot, bloembak, schaal of mand voor een vrolijk en kleurig geheel. Zorg wel voor goede afwatering.
Herfstige combinaties
Heide kun je ook prima combineren met andere zuurminnende planten zoals skimmia, Japanse azalea, hortensia, rododendron, blauw schapengras, bergthee en brem. In potten en bakken combineren heidesoorten ook mooi met bijvoorbeeld struikveronica en siergrassen.
Makkelijke plantjes
Zet heide in de halfschaduw of op een lekker zonnig en open plekje in licht zure, iets vochtige en goed doorlatende grond. Gebruik daarvoor potgrond voor zuurminnende planten of meng potgrond met wat tuinturf. Na de bloeiperiode, als er geen nachtvorst meer is, knip je de uitgebloeide bloemen van winterheide weg. Zomerheide snoei je pas in april terug tot een bolvorm. Voor een optimale plant volg je deze tips:
Als je water geeft, gebruik dan het liefst regenwater en vooral niet teveel tegelijk.
Onkruid wieden tussen heideplantjes doe je het beste met de hand, omdat je de vrij ondiepe wortels met rust wilt laten.
Verwijder uitgebloeide bloemetjes door met je hand langs de takjes te aaien.
Geef jaarlijks wat tuinturf om de zuurgraad optimaal te houden.
Advies van de specialist!
Zet heide in de halfschaduw of op een lekker zonnig en open plekje in licht zure, iets vochtige en goed doorlatende grond.