Heesters worden ook wel struiken genoemd. Ze zijn er in veel soorten en maten en passen in zowel een grote tuin, maar ook zeker in een wat kleinere tuin. Een heester vertakt zich zodra deze boven de grond is. Sommige heesters hebben nog een hoofdstam, maar lopen na een aantal centimeters al over in een vertakking. Dit in tegenstelling tot een boom. Een boom heeft 1 hoofdstam. Doordat een boom een grote, sterke stam in het midden heeft kan deze heel hoog en groot worden. Een heester wordt hooguit drie tot vier meter.
Heesters vormen een mooie basis voor je tuin
Gebruik één groenblijvende soort op drie bladverliezende exemplaren. Dat is in de praktijk de beste verhouding gebleken. Uiteraard wordt een haag hierbij niet meegerekend. Heesters vormen samen met bomen (inclusief coniferen) het blijvende ‘geraamte’ van een tuin, waar andere planten omheen worden gegroepeerd. Juist die combinatie maakt een tuin interessant en levendig.
Ziet jouw tuin er nogal kaal uit en kies je toch voor wat meer kleur in de winterperiode? Kies dan voor wintergroene heesters. Dit zijn heesters die hun blad behouden en vooral in de wintermaanden jouw tuin kleur en structuur geven. Bovendien zijn ze makkelijk te onderhouden. Groenblijvende heesters zorgen ervoor dat jouw tuin alle seizoenen mooi blijft. Voorbeelden hiervan zijn de Ilex, Skimmia, Leucotohoe, Viburnum, Photina en de Pieris.
Veel besheesters dragen niet alleen bessen maar hebben ook een fraaie bloei en zijn ook prachtig van herfstkleur. In de winterperiode is voedsel voor de vogels heel schaars. Besdragende heesters vormen daarom een belangrijke voedselbron voor onze gevleugelde vrienden. Ze worden ook wel eens speciaal aangeplant om vogels te lokken. Vogels zijn dol op planten die heerlijk geuren en prachtige bloemen en bessen dragen. En dat is ook leuk voor ons! Bovendien biedt een gemengde haag een mooie schuil- en nestgelegenheid voor vogels. Ze vinden niet alleen bessen maar kunnen hier naar hartenlust ook hun eigen nestje bouwen.
Deze groep vertoont een enorme variatie in geur en kleur. Behalve dat ze zorgen voor een spectaculaire kleurenpracht zijn er ook struiken die door hun minder opvallende bloemetjes het heerlijkst geuren. En er zijn sierheesters die behalve door een prachtige bloei ook later in het jaar nog eens opvallen door een herfstkleur. Denk maar eens aan de prachtige kleuren van de Euonymus Alatus. Deze plant dankt zijn bijnaam aan de openspringende vruchten die lijken op de hoed van een kardinaal. In de herfst kleurt deze struik prachtig rood/roze.