cropped-laatste.png
Inhoud

Winter

Lente

Zomer

Herfst

 

Hoe houd je een mooie grasmat?

Een mooi gazon is de trots van menig tuinbezitter. Door de seizoenen heen moet je de onderstaande punten in de gaten houden. Voor specifiekere tips, gericht op jouw tuin kan je altijd een medewerker van GroenRijk aanspreken.Wij geven je graag advies.

Winter
Het liefst houd je je grasveld mooi en gezond, maar in de winter is dat lastig. Net zoals jijzelf houdt een grasveld niet van veel neerslag en kou. Probeer hem een beetje met rust te laten. In die zin: om er in ieder geval niet overheen lopen wanneer het bevroren of besneeuwd is. Je loopt het gemakkelijk kapot wanneer het gras nat is en de onderlaag bevroren.

 

Lente
Nu de temperaturen stijgen, zal ook het gras weer gaan groeien. Je mag weer maaien, maar maak het nog niet te kort. Richt je op de gezondheid van het gazon. Nu er in de winter minder zon is geweest, kan er veel mos liggen. Dit houdt licht en lucht tegen en staat een gezonde groei in de weg. Je moet waar nodig, wanneer de vorst voorbij is, een keer de verticuteerhark er doorheen halen.

Zomer
Het gazon heeft het best zwaar in de zomer. Vooral als het een tijdje niet regent kunnen er dorre, gele plekken ontstaan. Je kan dan beginnen met het bijmesten of bijzaaien van het gazon. Doe dit vlak voor regen, dan trekt de voeding goed in. Het kan ook anders zijn: mocht je na de vakantie terugkomen en het gras staat tot aan je enkels, maai dan niet direct te kort. Dit maakt het gras kwetsbaar voor de zon. Je kan beter in twee stappen tot de gewenste hoogte brengen.

 

Herfst
Verwijder in de herfst de laatste bladeren van het gazon. Gras onder blad krijgt namelijk geen licht en ook minder lucht. Hierdoor kan het daardoor afsterven. Door gebrek aan luchtcirculatie kunnen er daarbij ook schimmelziekten optreden. Ook als er plassen water blijven liggen, dan kan hetzelfde gebeuren.