cropped-laatste.png
Inhoud

Witte streep

Eenvoudige verzorging

Fantastische luchtzuiveraar

Tip van de specialist

Graslelie

Chlorophytum

De lange, sprieterige bladeren en spinachtige uitlopers van de graslelie zijn niet alleen prachtig om te zien, ze zuiveren de lucht in je huis ook nog eens extra goed. Zet deze supermakkelijke kamerplant op de vensterbank of hang hem op; de lange bladeren hangen prachtig over de sierpot!

Witte streep

Graslelie, of voluit Chlorophytum comosum, is een karakteristieke plant met tot wel 45 cm lange, lichtgroene bladeren, waarover een langgerekte witte streep loopt. In het voorjaar of de zomer kunnen er sierlijke, witte lelie-achtige bloemetjes opkomen. Aan het uiteinde van de lange loten ontwikkelen zich telkens nieuwe, jonge plantjes die hier als vervaarlijke groene spinnen aan lijken te hangen, vandaar de Engelstalige bijnaam spiderplant.

 

Fantastische luchtzuiveraar

In het wild groeit de bodembedekkende Chlorophytum, met wel 65 verschillende soorten, in de regenwouden van zuidelijk Afrika. De gekweekte kamerplant is er in vier soorten die allemaal bijdragen aan een gezond binnenklimaat. Deze niet-giftige en puur-natuur luchtzuiveraar staat zelfs op de NASA-lijst van planten met zeer goede luchtfilterende kwaliteiten. Tot wel 95 procent van verschillende schadelijke chemische stoffen haalt hij uit de lucht! Lekker voor jou en je gezin óf je collega’s op kantoor.

 

Eenvoudige verzorging

De graslelie is een makkelijke plant. Met deze tips blijft hij lang gezond:

  • Plaats hem het liefst op een lichte plaats, maar beter niet in veel direct zonlicht.
  • Geef één tot twee keer per week een beetje water. Het is absoluut geen ramp als je hem een keertje vergeet.
  • Geef vooral niet teveel water. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten.
  • Als de punten van de bladeren bruin worden, staat de plant mogelijk in direct zonlicht of de luchtvochtigheid is te laag.
  • Voeg in de lente en zomer eens per maand wat plantenvoeding aan het gietwater toe.
  • Verpot de snelgroeiende graslelie bij voorkeur eens per jaar, het beste in de lente of zomer.
  • Als er in de lente of zomer geen bloemetjes verschijnen, heeft de plant mogelijk wat meer licht en plantenvoeding nodig.

Tip van de specialist!

Aan de lange stengels van de graslelie groeien vanzelf nieuwe stekjes. Je kunt deze supermakkelijk afknippen en in een potje met potgrond laten wortelen. Zet ze in de vensterbank of geef ze een nieuw stekje bij een vriend.