Gesnoeide twijgen en takken hoef je niet allemaal in de gft-container te stoppen. Je kunt ze nog versnipperen en composteren of er creatieve bouwwerken van maken!
Met een composthoop gebruik je jouw snoeiafval om er weer mooie grond van te maken. Met wat paaltjes in de grond en daaromheen gaas of planken heb je al de start van een composthoop. Gooi hier je kleinere snoei- en tuinafval in, aangevuld met groente- en fruitafval en eventueel houtsnippers.
Met een hakselaar maal je snoeihout fijn tot houtsnippers waarmee je bijvoorbeeld een leuk snipperpaadje door je tuin kunt aanleggen. Snippers kun je ook kwijt op de composthoop of gebruik ze in een mulchlaag tussen je planten in de borders.
Met een takkenwal maak je een diervriendelijke wand van natuurlijk materiaal in je tuin. Zet een aantal lange, rechte stammen in twee rijen in de grond en stapel al je snoeihout tussen de palenrijen op. Houdt de wal wel luchtig, dan vormt het een prima schuil- en nestelplek voor kleine vogels en insecten.
Met rechte takken kun je een handig hekwerkje vlechten, bijvoorbeeld als een lage afscheiding van een moestuin of als een wat hoger hekje langs je tuin. Zet eerst wat stevige takken in de grond en weef de langere takken er nu doorheen. Je kunt van lange takken ook een rek maken voor klimplanten, een wigwam voor bonenstaken, of ze inzetten als ondersteuning voor wiebelige hoge bloemen.
Je kunt ook nog decoraties maken van je snoeiafval. Creëer bijvoorbeeld met wat buigzame takjes, ijzerdraad en lijm een mooie krans waar je snijbloemen in prikt.
Al het snoeiafval dat je met een snoeischaar kunt doorknippen mag je in de gft-bak stoppen. Voor echt grote of zware takken kun je een ophaalafspraak inplannen met het afvalbedrijf. Maar buxushagen die door een buxusmot zijn aangetast, plantenresten met de schimmel Phytophthora en de Japanse duizendknoop moet je in een vuilniszak stoppen en naar de milieustraat brengen. Zo houd je ook de tuin van anderen schoon en gezond!