cropped-laatste.png
Geef regenwater de vrije loop

Als je de regenpijp ontkoppelt, laat je regenwater gewoon je tuin instromen of je vangt het op in bijvoorbeeld een regenton. Zo ontlast je het riool en heb je altijd water voor droge periodes!

Grondige check

Voor je aan de slag gaat met de afkoppeling van je regenpijp, is het handig om te checken of jouw tuin al dat extra water wel aan kan. Je tuin is niet erg geschikt als deze erg laag ligt of de bodem helemaal betegeld is. Het extra regenwater stroomt of zakt dan niet snel weg. Met een emmertest kun je een tuin met kleigrond controleren. Graaf een gat zo groot als een emmer en vul dit met water. Herhaal dit als het water is weggezakt en vul het na 4 uur nog een keer. Als het water nu na 4,5 uur nog niet is weggezakt, is je tuin (nog) niet geschikt om extra water op te vangen.

 

Kleine klus groot resultaat

Je regenpijp afkoppelen is nu een supermakkelijk klusje. Je zaagt een stuk regenpijp dicht bij de grond weg en doet een dekseltje op de pijp die de grond in gaat. Leg een waterverdelende brede steen of een tegel erbovenop, of plaats een bochtstuk aan de onderkant van de regenpijp met een horizontale afvoerpijp eraan. Hierdoor stroomt het water veder van je huis weg. Je kunt ook nog ruimte in de regenpijp wegzagen voor een bladscheider die vuil, zoals bladeren uit het regenwater filtert. Als je ook nog een vulautomaat aansluit, kun je een regenton aan de regenpijp koppelen.

 

Nieuwe waterwegen

Het regenwater moet, na de afkoppeling, natuurlijk niet dicht bij je huis blijven staan. Laat het wegstromen naar lager gelegen gedeeltes, bijvoorbeeld via een met grind gevuld geultje of door een gootje, bijvoorbeeld van dakpannen. Vang overtollig regenwater eventueel tijdelijk op in een regenton, ondergrondse infiltratiekratten, grindbed, vijver of wadi; dat is een gegraven laag gedeelte in je tuin waar tijdelijk overtollig water mag staan. Dat is vooral erg handig bij hoosbuien en langdurige regen. Let er wel op dat je regenwater schoon is. Check daarom voor de zekerheid of je dak en dakgoot geen vervuilende stoffen bevatten, zoals asbest, geïmpregneerd hout en zink.

 

Subsidieaanvraag

Wist je dat verschillende gemeentes subsidie geven voor het afkoppelen van je regenpijp en voor andere milieubewuste keuzes in je tuin? Controleer het even bij jouw gemeente!

 

 

 

 

 

 

Advies van de specialist!

Je helpt je tuinplanten en het riool een handje als je de regenpijp afkoppelt.