Gevallen herfstbladeren kunnen nog geweldig nuttig zijn voor de planten in je border, de beestjes in je tuin én voor de kwaliteit van de grond. Gooi ze dus niet weg, maar zet ze in voor je tuin.
Bladeren zijn eigenlijk fantastische groene plantenorganen met uiteenlopende vormen. Ze ritselen, dansen op de wind, draaien soms naar het licht, absorberen licht en vervoeren en verdampen water. Maar als in de herfst de temperatuur daalt, nemen veel bomen minder water op, waarna de bladeren verkleuren en afvallen. Veeg ze gerust van je terras en hark ze van je gazon, maar laat een deel van dat super voedzame organische materiaal vooral liggen in je border. Daar zijn ze nog enorm nuttig.
Een dunne laag bladeren tussen je planten werkt als een lekker warm isolerend laagje voor de soms kwetsbare plantenwortels daaronder. Bovendien droogt de bodem minder uit en krijgt onkruid minder kans. Vul deze laag eventueel aan met ander fijn of gemalen organisch materiaal uit je tuin, zoals gras, stro, boomschors en houtsnippers. Insecten en micro-organismen, gebruiken het tuinafval niet alleen als warme schuilplaats, maar halen er ook nog voedingsstoffen uit en zetten het om naar voedingsrijke humus. En daar groeit de volgende generatie bladeren dan weer van!
Onder de bladlaag bevindt zich een leger aan nuttige diertjes: Pissebedden en regenwormen houden de aarde lekker luchtig en zetten de bladeren om in natuurlijke voedingsstoffen. Dat geldt indirect ook voor duizendpoten. Deze onderkruiper voedt zich bovendien met vervelende bodemdiertjes die het op jouw planten hebben gemunt. Maar de echte kampioen compostmakers zijn verschillende schimmels en vooral doorzichtige aaltjessoorten.
Heb je bomen in je tuin en daarom veel herfstbladeren? Dan kun je zelf een composthoop maken of composteren in vuilniszakken. Echt waar! Schep gewoon een of meerdere vuilniszakken vol met vochtige bladeren. Voeg nu wat organische meststof toe, doe de zak dicht, prik wat gaatjes in de zakken en leg ze op een koele plek. Draai ze af en toe om en je hebt al in het voorjaar echte humus!