cropped-laatste.png
Geef bijen een bloembollen boost

In het voorjaar bloeien er nog niet veel vaste planten, maar de eerste bijen zijn al wel op zoek naar voedsel. Daarom is het fijn als er vroegbloeiende bollen vol nectar en stuifmeel voor ze zijn.

Het seizoen is geopend

Zodra de temperatuur boven de 10 graden komt, gaan bijen er op uit en zoeken voedsel. Geef ze verschillende vroegbloeiende bloembolsoorten met openstaande bloemen, veel stuifmeel en afwisselende bloeiperiodes. Deze soorten zijn zeer geschikt:

  • Sneeuwklokjes (Galanthus) hebben witte, hangende klokjes. Ze bloeien van januari tot maart en houden van vochtige humusrijke grond.
  • Krokussen (Crocus) staan leuk in iedere voorjaarstuin. De trechtervormige bloemen hebben allerlei kleuren zoals geel, paars, wit en gemengd. De bloeiperiode is in februari en maart.
  • Blauwe druifjes (Muscari) hebben kleine trosjes blauwe, witte of roze bloemen die tussen maart en mei verschijnen.
  • Boshyacinten (Hyacinthoides non-scripta) krijgen blauwe, roze of witte klokvormige bloemetjes tussen maart en april.
  • Sieruien (Allium) bloeien met bollen vol bloemen op lange stengels in de kleuren paars, roze, wit of geel van mei tot juli.
  • Bulgaarse uien (Nectaroscordum siculum) zijn familie van de sierui. Op de lange stengels hangen trossen met buisvormige bloemen in de kleuren roze, wit of groen. Hun moment om te schitteren is tussen mei en juni.
  • Oosterse anemonen (Anemone blanda) bloeien met stervormige blauwe, roze of witte bloemen van maart tot mei.
  • Kievietsbloem (Fritillaria meleagris) heeft knikkende, klokvormige paarse, roze of witte bloemen met vlekjes. Dit bolgewasje bloeit in april en mei en houdt van vochtige, humusrijke grond.
  • Keizerskroon (Fritillaria imperialis) bloeit op een hoge stengel met een opvallende krans van hangende klokjesbloemen in rood, geel of oranje. Daar weer boven groeit een toefje bladeren. Keizerskroon bloeit in april en mei.
  • Vogelmelk (Ornithogalum) krijgt stervormige bloemetjes in witte, gele of groene kleuren die op trosjes of pluimen aan lange stengels groeien. De bloeitijd is van april tot juni.

Lekker veel leven

Als je met deze bolgewassen voor veel afwisseling zorgt, komen er niet alleen verschillende bijensoorten, maar ook vlinders en andere insecten op de bloemen af. En dat is weer goed voor de biodiversiteit!

Advies van de specialist!

Voor bijen is er nog niet zoveel voedsel te vinden in het voorjaar. Met vroegbloeiende bollen help je ze en geniet je zelf ook van alle kleurige bloemen.