Fuchsia

Fuchsia

Fuchsia’s zijn veelzijdig en bloeien maandenlang. Kleine soorten kun je als eenjarig perkgoed gebruiken, hogere soorten als winterharde struik of haag. Geef ze een plek in de halfschaduw en ze voelen zich helemaal thuis.

Sierlijke bloemen
De fuchsia of bellenplant is een plaatje om te zien. Eerst is er een knop in de vorm van een bel, dan krullen de blaadjes sierlijk omhoog en hangen de stampers als elegante franjes naar beneden. Ze staat bekend om de felroze kleuren, maar er zijn ook fuchsia’s met witte, gele of oranje bloemkleuren. De meeste van de vele soorten komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.

 

Perkgoedkampioen
Zowel laagblijvende fuchsia’s als fuchsia’s in een hangpot zijn vaak te koop als eenjarig perkgoed. Ze bloeien van juni tot de eerste vorst. Als je de plant daarvoor tot tweederde terugsnoeit en hem in een pot op een koele, vorstvrije plek zet, kan deze fuchsia overwinteren. Geef niet vaak water maar laat de kluit ook niet uitdrogen. In maart zet je de pot weer wat lichter en vanaf april kan je fuchsia weer naar buiten, tenzij er vorst op komst is.

 

Frivole fuchsia op stam
Sierlijke fuchsia’s op stam zijn ideaal voor in een kuip. Dit zijn vaak niet-winterharde fuchsia’s die zijn geënt op een andere stam. Als je ze vorstvrij laat overwinteren kun je er jarenlang van genieten. De stam zal breder worden maar niet hoger.

 

Keihard type
De hogere struikachtige fuchsia kan makkelijk anderhalve meter hoog worden in de volle grond. De Fuchsia magellanica is een bekende en redelijk winterharde soort. Haar vrij langgerekte bloemen bloeien van juli tot de eerste vorst. Bij een strenge winter kun je de kluit afdekken. Als je de takken tussen half maart en half april zo’n 10 tot 15 cm boven de grond afknipt, blijft deze plant lekker vol met bladeren en bloemen.

 

Mooiste resultaat
Met deze tips doet je fuchsia het prima:

  • Geef haar een plek in de halfschaduw.
  • Met potgrond geef je de plant een goede start.
  • Laat de kluit bij warm weer niet uitdrogen.
  • Geef pas mest vanaf mei.
  • Vooral fuchsia’s in bakken hebben ‘s zomers extra water nodig. Tijdens de bloeiperiode kun je regelmatig vloeibare plantenvoeding geven.
  • Verwijder dode bloemen voor een lange bloei.

Beroemde kleur

Het komt niet vaak voor dat een kleur naar een plant wordt genoemd, maar het felle roze van de fuchsia is zo beroemd dat ook die kleur deze plantnaam kreeg.

Tip van de specialist!

Een niet winterharde fuchsia kan eenvoudig overwinteren. Zet de plant eind oktober in een koele, vorstvrije en donkere ruimte.