cropped-laatste.png
Inhoud

Tafelkerstbomen: lekker aaibaar

3 do’s voor lang plezier van je kerstboom

Na de kerst?Naar de tuin!

 

Dwergspar

Picea Glauca

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea Glauca, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte Spar ofwel Canadese Spar. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.

Tafelkerstbomen: lekker aaibaar

De Picea Glauca ziet er stekelig uit, maar is bijna aaibaar. Hij heeft zacht naaldvormig blad. De niet-prikkende naaldjes zijn slank en lichtgroen. Ze geuren heerlijk als je ze per ongeluk kneust. Als je hem gaat decoreren zal je dan ook merken dat je kamer naar een dennenbos gaat ruiken. Bij een grote boom zit je er vaak wat verder vanaf, maar een Picea Glauca past op elke tafel. Je zit letterlijk met je neus op de heerlijke dennengeur.

 

3 do’s voor lang plezier van je kerstboom
  1. Geef je kerstboom veel water, de kluit mag altijd nat zijn. Binnenshuis is het goed om regelmatig even de plantenspuit te gebruiken voor een lekkere neveldouche.
  2. Decoreer naar hartenlust, maar laat spuitsneeuw achterwege. Dat is sowieso niet prettig voor het milieu. GroenRijk heeft leuk mini-decoratiemateriaal; kleine balletjes en diverse mooie slingers en linten. Zo geef je hem je eigen thema!

  3. Kies een plek veraf van de verwarming. Kerstbomen zijn barre temperaturen gewend. En dan bedoelen we vooral barre kou!
Na de Kerst? Naar de tuin!

Tafelkerstbomen zijn eigenlijk babyboompjes. Dat betekent dat ze nog een rijk leven voor zich hebben. Na de Kerst heb je er opnieuw plezier van in je tuin. Juist in de winter is het een mooi groenblijvend item.

  • Laat je tafelkerstboom niet te erg schrikken, laat hem langzaam aan de kou wennen (elke week een koudere plek werkt prima).
  • Kies lichtzure tot pH-neutrale grond. Voeg een beetje tuinturf toe aan het plantgat als je grond kalkrijk is. Is de grond erg vast of kleiachtig dan kan je er altijd wat zand doormengen. Dan vinden de wortels makkelijker hun weg.
  • Zorg dat hij niet droog komt te staan als hij net zijn plekje in de volle grond heeft gekregen.
  • Niets menselijks is de Picea Glauca vreemd, met de jaren wordt hij een tikkeltje grijzer!

Advies van de specialist!

Losse sparren kan je makkelijk combineren met rode tuinplanten voor een feestelijk, aantrekkelijk geheel.