cropped-laatste.png
Duurzaam moestuinieren: allemaal voordelen

Duurzaam moestuinieren heeft grote voordelen en helpt de natuur: het is gezond, goed voor de biodiversiteit én is het ook nog eens verrassend makkelijk!

 

Maak de omslag

Het belangrijkste waar je als duurzame moestuinier op moet letten is dat je met de natuur gaat meewerken en er niet tegenin. Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruik je sowieso niet. Een natuurlijke mix van bloemen, groentes en kruiden zorgt ervoor dat er minder plaagdieren op je tuin afkomen. Spitten en op de moestuinbodem staan doe je ook zo min mogelijk. Je geeft mulch en compost en laat de aarde zoveel mogelijk met rust.

 

 

Leuk, lekker, natuurlijk
Voordelen voor jou:

  • De groentes die je zelf kweekt zijn lekker en gezond. Ze bevatten geen gif, zijn verser en daardoor vaak lekkerder dan groente uit de winkel.
  • Lekker buiten bezig zijn is heerlijk ontspannend en gezond. Je groentes stap voor stap zien groeien is ook nog eens heel leuk. Niet voor niets zijn kinderen vaak dol op moestuintjes!
  • Je duurzame moestuin draagt bij aan de biodiversiteit in je omgeving. Van gezond bodemleven tot voeding voor zoemende insecten.
  • Doordat je zelf producten kweekt, bespaar je ook nog eens op milieubelastend transport en verpakkingsmateriaal!

Wisseltruc

Wat je in jouw moestuin zet is onder meer afhankelijk van de plek. Zo houden vruchtdragende planten, zoals tomaten en courgettes, meer van zonlicht dan de groentes waarvan je het blad eet. Ook voor schaduwplekken kun je kruiden en groentes vinden zoals peterselie, munt, spinazie en sla. Zet tussen de groentes ook bloemen en kruiden voor een optimale samenwerking en minder aangevreten planten. Maak gebruik van wisselteelt om uitputting van de bodem te voorkomen en laat planten elkaar versterken. Zet bijvoorbeeld aardbeien bij radijs of prei en wortel bij ui.

 

 

Plaagverjagers

Dit zijn handige moestuinbloemen:

  • Oost-Indische kers (Tropaelum majus) trekt bladluizen en rupsen van het koolwitje aan. Zet haar naast groentes die je vrij van deze plaagdieren wilt houden.
  • Afrikaantjes (Tagetes) verjagen aaltjes, bladluizen en kevers. Altijd handig!
  • Lieveheersbeestjes zijn ideale luizenbestrijders. Je trekt ze aan met Zinnia’s.
  • Bijenbrood (Phacelia) trekt bijen en hommels aan en verbetert de bodem. Hoe meer planten en dieren zo met elkaar samenwerken, hoe makkelijker het voor jou is!

Advies van de specialist!

Geef je zaden en planten een goede start met moestuingrond. Deze bestaat voor 100% uit natuurlijke grondstoffen.