Verschillende tuinplanten zijn slecht opgewassen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Gelukkig zijn er ook planten die prima tegen warmte en droogte kunnen. Met deze vijf toppers ben je goed voorbereid op droge periodes en hoef je niet vaak te sproeien.
Lavendel: mediterrane topper
Als er één plant goed is opgewassen tegen droge periodes, dan is het wel lavendel (Lavandula). Ze houdt van de zon en doet het prima in droge grond. Deze mediterrane plant met stevige paarse aren en grijsgroene bladeren heeft een sterk wortelstelsel en maar weinig voedingsstoffen nodig om te overleven. Met haar typische geur en paarse bloemen is ze onweerstaanbaar voor mensen én voor bijen, hommels en vlinders.
Onweerstaanbaar kattenkruid
Droge grond en een zonnige standplaats zijn geen probleem voor kattenkruid (Nepeta). Vooral Nepeta faassenii is erg populair bij tuinliefhebbers, maar ook bijen, vlinders én veel katten zijn er gek op. In de zomermaanden heeft deze prima bodembedekker kleine grijsgroene behaarde bladeren en zit ze vol met lila-blauwe bloemetjes.
Sterke siergrassen
Veel siergrassen zijn ijzersterke planten die prima tegen droogte kunnen en graag op een zonnig plekje staan. Met hun dansende pluimen zien ze er maandenlang prachtig uit. Van het strakke struisriet (Calamagrostis acutiflora) en fijn vedergras (Stipa) tot het laat bloeiende Chinees prachtriet (Miscanthus sinensis). Ze combineren mooi met vrijwel elke tuin en geven in de herfst en de winter nog een mooi silhouet.
Sedum: slimme vochtvasthouder
Sedum is een makkelijke plant met lekker dikke bladeren waar hij water in op kan slaan als appeltje voor de dorst tijdens droge periodes. Er zijn veel verschillende soorten. Het lage, kruipende vetkruid met stervormige bloemetjes zie je steeds meer in rotstuinen en op daken. De veel hogere hemelsleutel bloeit vrij laat met prachtige schermen en blijft lang mooi.
Zonnehoed: absolute zonaanbidder
De opvallende zonnehoed (Echinacea) vindt het heerlijk in de zon, voelt zich thuis in veel bodemsoorten en bloeit een zomer lang. Bijen en vlinders zijn er dol op. Met haar grote, bolvormige hart en lange bloemblaadjes lijkt ze wat op een margriet én op een zonnehoed. Er bestaan verschillende wilde en gekweekte soorten, waarvan de rode zonnehoed (Echinacea purpurea) verreweg de bekendste is.
Advies van de specialist!
Met deze vijf toppers ben je goed voorbereid op droge periodes en hoef je niet vaak te sproeien.